Bøger / skønlitteratur / digte

Meningen med livet - og andre vidtløftigheder


Beskrivelse


Humoristiske digte om parforhold, alderdom og livets absurditet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2019

af

af

Thomas Olesen

d. 8. aug. 2019

Holder man af digte med en positiv tone, anbefales disse digte med et aldrende, belæst digterjeg, der taler med humor om livet og meningen med det hele.

Humoristiske digte om alderdom, afhængighed af litteratur, om kærlighed til livet og bøgerne, ungdomsminder og (fraværet af) meningen: "Jeg er blevet i tvivl / om meningen med livet / - utilfreds ville nogen måske sige / Kan det være meningen med livet / at det ikke har undertekster?" Andre steder er det erindringer om ungdommens forelskelser, der blander sig med digterjegets nutid, fx foranlediget af tonerne fra Miles Davis' jazz: "Miles er tilbage i mit hørerør / han har været ude i en årrække / men nu er han der igen / og minder mig om nætterne / og Virginiatobakken og duften af dovent øl". Minderne kan også være foranlediget af bøger (Lars Thur var i mange år indehaver af antikvariat i Aarhus): "I alderens sidstetid / bygger jeg en ny rede // her ude hvor kragerne / vindmøllemodvind / reolerer jeg bøgerne // med de eneste ord som er evige / og modsigelige - de skrevne (...) Jeg husker tider med Laugesen / og de unge digtere". Med farverige illustrationer af Maj Olika.

Det er først og fremmest humoren, som står i centrum i disse intelligente, velskrevne digte - men det hele er skrevet på at bagtæppe af den tabte tid og absurditeten.

Absurditeten som livets grundvilkår sætter Thur i familie med de store humorister som fx Leif Panduro og Jess Ørnsbo.