Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Messedreng


Beskrivelse


Forfatterens (f. 1971) beretning om seksuelle overgreb mod ham i 1980'erne som teenager og messedreng af en katolsk præst. Samt beretning med nutidige tanker og reaktioner på forløbet. Derudover pressens behandling af sagen, den danske katolske kirkes bestræbelser på at neddysse sagen og politikerne som ikke åbnede for et retsligt efterspil.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 8. apr. 2011

For læsere af tragiske livsskildringer, seksuelt misbrug og serien Virkelighedens verden.

Frederik Roed (FR) stod som anmelder i den store sag om seksuelt misbrug i den katolske kirke sidste år. I denne erindringsbog fortæller han om overgreb mod ham i 1980'erne som teenager og messedreng. Det er en historie med flere vinkler: den nutidige med tanker og reaktioner på forløbet, da sårene brydes op i 2010. Angsten og usikkerheden da det skete i 1987-89, hvor familien var i opbrud, og svigt og angst var et dagligt helvede. Kirken var i starten en tilflugt. Men da den katolske fader tog ham til sig, kom han fra asken og i ilden og blev offer for den halvpædofile præst, der udnyttede både ham og mange andre. Sidst kommer den overordnede vinkel med pressens behandling, den danske katolske kirkes bestræbelser på at neddysse sagen, og politikerne, der svigtede ved ikke at åbne for et retsligt efterspil. Det er en grusom gribende beretning, der ofte tangerer litterær kvalitet både om selve begivenhederne, pressens manipulation, og det psykiske pres ved mange år efter at blive konfronteret med fortiden. Der er mange perspektiver i spil, men FR magter udfordringen. Resultatet er en bog om en tragisk teenagerskæbne og et efterspil, der harmer og rører læseren.

En del erindringer om seksuelt misbrug. Som eneste anden fra kristent miljø ses Baum: Fra kaos til helhed.

En velskrevet gribende erindringsbog af et offer for sidste års omdiskuterede sag om katolske præsters overgreb mod danske teenagere.


Kristeligt dagblad

d. 8. apr. 2011

af

af

Doris Ottesen

d. 8. apr. 2011