Bøger / skønlitteratur / digte

Metafysiske digte & andre tekster


Beskrivelse


Digte. Antologi med en række europæiske digtere, repræsenterende en periode på 500 år. Sprogligt har de det hyperbolske og ironisk satiriske til fælles og tematisk en optagethed af det metafysiske, kærlighedens splittelse, religionens inderlighed og moralens dobbelthed.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. nov. 2017

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 23. nov. 2017

Antologi med en række digtere dækkende en periode på 500 år, der tematisk har det metafysiske, det satiriske og optagetheden af splittelsen mellem individ og verden til fælles. Til digtlæsere, der gerne læser de store klassikere fra den europæiske kanon.

Metafysiske digtere, kaldes en gruppe barokke engelske digtere fra 1600-tallet, der er kendt for deres hyperbolske og ironiske sprogbrug, samt deres interesse for kærlighed, religion og moral. Denne antologi i lommeformat trækker digtere, med et tematisk slægtskab, fra andre perioder ind, bl.a. Chaucer, Rabelais, Blake, Valéry, Keats og Celan. Ib Johansen har oversat, bearbejdet tidligere oversættelser og forsynet bogen med en indledning.

Man skal strække genrebetegnelsen metafysiske digtere en del, for at få inkluderet så forskelligartede digtere som denne bog lykkes med. Johansens oversættelser og gendigtninger er eksemplariske og byder på digtere der har manglet, eller er svært tilgængelige på dansk, fx nogle ret obskure digtere som John Skelton, dominikanermunken Johannes Herolt, dramatikeren Andreas Gryphius og Christopher Smart. Bogen kan godt kaldes en bedrift, og man kan kun håbe Johansen graver videre i den europæiske litteratur.

Yehuda Amichais En stille glædeHimmelstormer, Rene Daumals Himmelstormer og Rainar Maria Rilke med sine sine metafysiske digte om splittelsen mellem individ og verden, kan anbefales interesserede læsereYehuda Amichais En stille glæde, Rene Daumals og Rainar Maria Rilke med sine sine metafysiske digte om splittelsen mellem individ og verden, kan anbefales interesserede læsere.