Bøger / skønlitteratur / digte

Miljødigte 3 : miljøbevidsthed og økokulturalisme


Beskrivelse


Digte og skuespil, der filosofisk og satirisk plæderer for et helt nyt kultursyn, baseret på en forståelse for den økologiske katastrofe og en bekæmpelse af en forfladiget politisk populisme. Til digtlæsere interesseret i klimakrisen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2021

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 24. sep. 2021

Digte og skuespil, der filosofisk og satirisk plæderer for et helt nyt kultursyn, baseret på en forståelse for den økologiske katastrofe og en bekæmpelse af en forfladiget politisk populisme. Til digtlæsere interesseret i klimakrisen.

Opfølger til samme forfatters MiljødigteMiljødigte 2 og 2, hvor det også, som her, er klima- og biodiversitetskrisen, bæredygtighed, den grønne omstilling, politisk inkompetence og populisme der er de bærende emner. Men der er også kritik af nutidslitteraturen, underholdningssamfundet, våbenindustrien og niveauet af integritet og dannelse i en vestlig verden, der slet ikke magter at tænke langsigtet. Alt sammen sat op i forskellige former og digtstrukturer. Digtenes indhold har karakter af aforismer, meditationer, kampråb og paradokser. Bogen indeholder også et længere tragisk lyrisk drama, med inspiration fra Dantes "Guddommelige komedie" og to komedier om hhv. EUs sammenbrud og skismaet mellem industrielt og økologisk landbrugOpfølger til samme forfatters Miljødigte og , hvor det også, som her, er klima- og biodiversitetskrisen, bæredygtighed, den grønne omstilling, politisk inkompetence og populisme der er de bærende emner. Men der er også kritik af nutidslitteraturen, underholdningssamfundet, våbenindustrien og niveauet af integritet og dannelse i en vestlig verden, der slet ikke magter at tænke langsigtet. Alt sammen sat op i forskellige former og digtstrukturer. Digtenes indhold har karakter af aforismer, meditationer, kampråb og paradokser. Bogen indeholder også et længere tragisk lyrisk drama, med inspiration fra Dantes "Guddommelige komedie" og to komedier om hhv. EUs sammenbrud og skismaet mellem industrielt og økologisk landbrug.

Der er en filosofisk, holistisk, næsten religiøs tone i flere af digtene. Andre er vrede, politiske og oprørske og det er bl. a. det der gør bogen så læseværdig: dens skiftende vinkler, fortællestil, opsætninger, genreleg, afsæt og platform, for at få budskabet ud, næsten som om forfatteren leder efter den form der får hul igennem, så der er nogen der fatter, hvad der faktisk er på spil. Ikke en bog man læser ud i en køre, men en man kan tage op, nu og da, og blive måske lidt klogere af.

Læs også fx Epimetheus : miljødigte 1980-90.