Bøger / skønlitteratur / roman

Min kusine Emilija : en uafsluttet roman om atten afsluttede fortællinger


Beskrivelse


18 historier tegner et portræt af en fortællers erindringer om hans kusine Emilija under og efter 2. verdenskrig.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. apr. 2016

af

af

Iben Jakobsen

d. 15. apr. 2016

En samling af korte fortællinger, der i sin helhed danner et farverigt og fantasifuldt erindringsbillede. For læsere af den skæve litteratur.

18 fortællinger om en unavngivet fortællers barndom. Vi starter i Skopje i 1941, hvor byen er lige blevet besat af tyskerne. Han er 11 år, da hans kusine Emilija på 8 bringes til sikkerhed hos slægtninge nærved. Her begynder et venskab præget af magi og mystik, men også en stigende passion og spirende seksualitet. Størstedelen af fortællingerne er tidligere udgivet, men er nu samlet i en helhed. De omhandler alle én og samme person.

De mange fortællinger kan samlet læses som en finurlig omend lidt rodet enhed. Det er op til læseren, om de skal læses som enkeltstående historier eller som en slags roman. Det starter i 1941, men springer snart fremad i store spring til efterkrigstiden. Historierne fortælles som erindringer i jeg-format, og med Emilija ved fortællerens side sløres eller udviskes grænserne helt mellem fantasi, drømme og virkelighed, samt fortid og nutid. Det skrevne ord dækker over et dybere budskab, der bliver tydeligere i sidste fortælling.

Andre bøger om efterkrigstiden i Balkanområdet er fx Klokken i MakedonienDom over DeltjevGötz og Meyer, Dom over Deltjev og Götz og MeyerAndre bøger om efterkrigstiden i Balkanområdet er fx Klokken i Makedonien, og Götz og MeyerAndre bøger om efterkrigstiden i Balkanområdet er fx Klokken i Makedonien, Dom over Deltjev og .