Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Min lillebror er mutant


Beskrivelse


Ebbes lillebror, Mads, har Prader-Willis syndrom. Ebbe kan godt lide Mads, men synes det er pinligt overfor kammeraterne, at han er så mærkelig. Det viser sig, at Mads har særlige kræfter, der får mennesker og dyr til at blive glade og rolige.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. maj 2017

af

af

Johanne Elvers Madsen

d. 9. maj 2017

Ebbes lillebror, Mads, har Prader-Willis syndrom. Det er ikke altid så sjovt for Ebbe, men det viser sig at Mads' mutation giver ham særlige kræfter. Selvlæsning fra 9 år og højtlæsning fra 7 år.

Ebbe skal følge Mads i skole, men han synes det er lidt pinligt at hans kammerater ser dem sammen. Det viser sig at kammeraten Zak synes, at Mads er sød og sjov, og efterhånden som historien skrider frem, finder Ebbe ud af at han ikke behøver at være så bange for, hvad andre synes om Mads. Det viser sig nemlig at Mads' mutation, der giver ham hans handicap, også giver ham superkræfter; han er nemlig rigtig god til at få vilde dyr og sure mennesker til at blive glade og rolige. Sidste tredjedel af bogen er en pædagogisk forklaring på, hvad Prader-Willis syndrom er, med spørgsmål og plads til egne noter.

Kort, realistisk historie om hvordan det er at have en bror eller søster, der er handikappet. Ebbes blandede følelser for broren er genkendelige. Bogens fokus er positivt, idet Ebbe indser at Mads har nogle særlige kvaliteter, som følge af hans mutation. Sproget er let læst med korte sætninger og korte kapitler. Anna Degnbols tegneserielignende illustrationer følger handlingen, og underbygger bogens lette tone.

Der er ikke mange bøger om at have en handikappet bror eller søster. Mikkels mærkelige storebror og Karl & Karla handler om at have søskende med Downs syndrom.