Bøger / skønlitteratur / roman

Minderne


Beskrivelse


En ung parisisk forfatterspire finder masser af stof i sin nærmeste familie, hvor hans elskede bedstefar dør. Bedstemoderen kommer på plejehjem (hvorfra hun forsvinder) og hans egne forældre går fra hinanden og finder sammen igen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. apr. 2014

af

af

Lone Krøgh

d. 7. apr. 2014

Danske læsere kender franske David Foenkinos (f. 1974) for den charmerende Delikatesse, 2012, og hans nye roman er et mindst lige så elegant og underfundigt bekendtskab. Forsiden gør ikke meget væsen af sig, men anbefal endelig Minderne til læsere af bittersøde og livskloge romaner om livets gang og det at blive gammel.

Den unge parisiske jeg-fortæller vil være forfatter, men mangler livserfaring. I mellemtiden arbejder han som natportier, og der sker store ændringer i hans nærmeste familie. Hans elskede bedstefar dør, og med et bliver bedstemoderen gammel og flytter på plejehjem. Hans mor bliver ramt af depression, og rask igen forlader hun hans far til fordel for en ganske ung tysklærer. Bedstemoderen forsvinder fra plejehjemmet, og jeg-fortælleren finder ikke alene hende på hendes hjemegn, men også den unge kvinde, som han forelsker sig i og bliver gift og får barn med. På et tidspunkt forlader hun ham, samtidig med at hans egne forældre finder sammen igen. Og sådan bliver vores vores unge mand ti år og en masse livserfaring ældre, og en forfatter er født. Romanen er præget af såvel lethed som tyngde, og skrivestilen er både tilbagelænet og letflydende,.

Romanen giver mindelser til Foenkinos' egen Delikatesse, til Skomsvolds Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg, 2011, og til Jean Rouauds familieromaner fra Bretagne.

Charmerende og bittersød roman om tre generationer i en fransk familie og det at blive ældre og måske mere klog på livet og kærligheden.


litteratursiden.dk

d. 11. juni 2014

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 11. juni 2014

Betagende, let og samtidig meget dyb fortælling om at blive ældre og om betydningen af minder. Dengang drømte jeg om at blive forfatter. Eller, nej, jeg drømte ikke. Lad os bare sige, at jeg skrev, at...


Jyllands-posten

d. 6. maj 2014

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 6. maj 2014


Berlingske tidende

d. 26. apr. 2014

af

af

Merete Reinholdt

d. 26. apr. 2014


Information

d. 23. maj 2014

af

af

Torben Brostrøm

d. 23. maj 2014