Bøger / faglitteratur / bibliografier

Mindetavlen : historien om de danske maskinofficerer under anden verdenskrig


Beskrivelse


Hos Maskinmestrenes Forening i København hænger en mindetavle over 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under 2. verdenskrig. Bogen fortæller historierne bag navnene på tavlen og om den skæbne, der overgik sømændene.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. aug. 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 15. aug. 2019

Gennemresearchet bog, der fortæller historien om de 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under 2. verdenskrig. For interesserede i dansk søfartshistorie og 2. verdenskrig.

Hos Maskinmestrenes Forening i København hænger en mindetavle over 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under 2. verdenskrig. På baggrund af mange års intenst arkivarbejde rekonstruerer Gustav Schmidt Hansen historierne bag navnene på tavlen og fortæller om den skæbne, der overgik sømændene. Skib for skib berettes der om, hvordan de skibe, maskinofficererne var ombord på, forliste, om det skyldtes torpedoer, bomber, miner eller andet. Første del giver en indføring i de forhold, der gjorde sig gældende, da krigsudbruddet ramte dansk skibsfart, mens anden del gennemgår de forliste skibe, fra udeflåden og de danske rederier. Der fortæller bl.a. om 1. maskinmester Ole Jørgen Albertsen, som er den første omkomne maskinofficer, der nævnes på Mindetavlen. Han mistede livet på "SS Richard Hovey", et skib under amerikansk administration, da det i 1944 blev beskudt af en japansk u-båd. Tredje del fortæller bl.a. om nogle af de søfolk, der blev tildelt dekorationer og tapperhedsmedaljer. Med navneliste.

En vigtig bog, der bevarer beretningerne om de danske maskinofficerer for eftertiden. Bogen fungerer godt, både som interessant læsning fra start til slut, men også som opslagsværk.

Kampen på havet er en skildring af danske søfolks indsats i allieret tjeneste under 2. verdenskrig.


Marinehistorisk tidsskrift

Årg. 52, nr. 4 (2019)

af

af

Poul Grooss

Årg. 52, nr. 4 (2019)