Bøger / skønlitteratur / roman

Mischling


Beskrivelse


Tvillingerne Pearl og Stasha ankommer i 1944 til Auschwitz, hvor de sammen med en række andre tvillingepar udvælges til Josef Mengeles medicinske eksperimenter. Da lejren rømmes, er pigerne kommet væk fra hinanden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. dec. 2016

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 20. dec. 2016

Tvillingerne Pearl og Stasha ankommer i 1944 til Auschwitz, hvor de sammen med en række andre tvillingepar udvælges til Josef Mengeles medicinske eksperimenter. Da lejren rømmes, er pigerne kommet væk fra hinanden. Gribende og barsk bog for alle romanlæsere, der kan klare emnet.

Første halvdel af denne debutroman foregår i Auschwitz, og på skift fortæller de to 12-årige polske tvillinger, Pearl og Stasha, der stammer fra Lotz, om deres liv i det særlige afsnit af lejren, de særligt er blevet udvalgt til. De bor nemlig sammen med en række andre tvillinger, som Josef Mengele specielt har udtaget til sine medicinske eksperimenter. Pigerne klarer kz-lejrens uhyrligheder takket være deres tætte og nære forhold, fx helt særligt sprog og hemmelige lege. Romanens anden halvdel beskriver et helt ødelagt Polen i månederne efter rømningen af Auschwitz, hvor kz-fangerne er sat fri.

En medrivende og rystende skildring af de to uforlignelige tvillingesøstre, som i Auschwitz gennemlever helvede på jord. Det er en meget barsk beretning, som kun bliver mere isende gennem de antydninger, vi får af pigernes fortællinger.

Steve Sem-Sandberg nye roman De udvalgte fortæller også om børn, der af nazisterne blev udsat for medicinske forsøg.


litteratursiden.dk

d. 9. jan. 2017

af

af

Lene Jensen

d. 9. jan. 2017

En barsk og anderledes Holocaust-roman om Josef Mengeles forfærdelige eksperimenter set fra et børneperspektiv. ’Mischling’ er en barsk læseoplevelse, og jeg havde svært ved at holde ud at læse den, m...