Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mobbet


Beskrivelse


Anna på 16 år forsøger at begå selvmord. Hvorfor? I Annas dagbog står beretningen om 2 års mobning iværksat af den dominerende pige i klassen, Hayley. Annas veninde, Melanie, er vidne til den ekstreme mobning.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 2002

af

af

Helle Andersen (skole)

d. 2. juli 2002

En utrolig stærk historie om mobning hentet fra et amerikansk middelklassemiljø. Hvordan den 14 årige smukke, velformulerede og udadvendte Anna i løbet af to år fuldstændig ændrer personlighed. Ved et skoleskift i 7. kl. bliver hun slyngveninde med den populære Hayley. Uden grund dropper Hayley Anna et halvt år senere og iscenesætter, at hun dagligt chikaneres på den mest udspekulerede facon. Annas selvtillid ryger i bund, hun mister trangen til at kommunikere med andre, vil gøre sig usynlig, spiser kun lidt, gør sig selv fortræd ved at skære sig i armene og ønsker til sidst med sovepiller og vodka at tage sit eget liv. Sprogligt og kompositionsmæssigt er bogen vellykket. Som ofte på film sker ulykken - Annas selvmordsforsøg - i første scene (nutid). Hele baggrundshistorien får læseren (datid), mens forældrene våger over deres bevidstløse datter på intensivafdelingen (nutid). Kapitlerne veksler mellem, dels at forældrene læser i Annas røde dagbog og undres over hendes rolle som handlingslammet offer, og dels at veninden Melanie (i jegform) beretter som handlingslammet tilskuer (datid). Bogens forside viser Annas sidste fortvivlede digt. Bagsiden Hayley sidst i forløbet. Velegnet især til piger i 8.-9. kl. Læseværdig for forældre og lærere.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 2002

af

af

Britta Liboriussen

d. 2. juli 2002

Roman for unge fra ca. 12 år. Anna på 16 år forsøger at begå selvmord. Hendes forældre er fortvivlede og forstår ingenting. Hvordan kunne det komme så vidt ? Gennem Annas dagbog, hendes veninde, Melanie, og hendes mor får læseren historien om den frygtelige tid, Anna har været igennem. Anna er sød, køn og velbegavet. To et halvt år før er hun startet i den nye skole i Nordengland. Hun bliver hurtigt veninde med klassens dominerende pige, Hayley. Det varer dog ikke længe. Måske er Anna for køn og for populær. Pludselig dropper Hayley hende, og mobningen starter. Hayley og hendes medløbere gør alt for at gøre livet surt for Anna. Anna bliver mere og mere ulykkelig, og det kulminerer med selvmordsforsøget. Annas forældre opdager ikke, hvor slemt det står til, før det er for sent. Bogen er velskrevet. Portrættet af Anna står stærkt. Ved at fortælle historien set fra forskellige sider giver forfatteren læseren en fin beskrivelse af, hvordan mobningen gradvist bliver værre, og hvordan Anna efterhånden bliver helt nedbrudt. Også de øvrige personer virker troværdige. Hele historien virker uhyggeligt realistisk og kunne forekomme i enhver skoleklasse. En velskrevet, tankevækkende bog om et problem, der nok er større, end vi i almindelighed tror. Også en bog for alle forældre.