Bøger / faglitteratur / bibliografier

Modstand


Beskrivelse


"De fem forbandede år 1940-1945. Stærke ord og en kamp, der under besættelsen i Danmark stod mellem de gode og de onde. Mellem danskerne og tyskerne. Heltene var de modstandsfolk, der især fra august 1943 kæmpede mod tyskerne. Målet med modstanden var naturligvis Danmarks befrielse. Det sagde de i hvert fald. Men kradser man i overfladen, var motiverne og ikke mindst planerne for efterkrigstiden meget forskellige. Nogle ønskede bare at vende tilbage til tilstandene før krigen. Andre ønskede et nyt og mere moralsk Danmark, mens atter andre ønskede dramatiske forandringer. Måske endda en revolution. Det frygtede de etablerede politikere, og derfor blev mange politikere modstandens modstandere. Niels Wium Olesen, lektor i historie ved Aarhus Universitet, gør modstand mod mytologiseringer af Anden Verdenskrig.".

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 17. mar. 2020

Om den danske modstandskamp med særligt fokus på de motiver og planer for efterkrigstiden, der herskede i forskellige modstandsmiljøer. For læsere med interesse for besættelsestiden og modstandskampen.

32. bog i serien "100 danmarkshistorier" undersøger fænomenet modstand i national og international sammenhæng med fokus på motiverne for modstandskampen og de forskellige planer for efterkrigstiden, som prægede dele af modstandsbevægelsen. Mange ønskede blot at vende tilbage til tiden inden besættelsen, at bevare den eksisterende samfundsorden, mens andre ønskede mere dramatiske forandringer, eller sågar revolution. Det frygtede de etablerede politikere, og derfor blev mange politikere modstandens modstandere. Bogen beskriver bl.a. også, hvorledes Augustoprøret i 1943 bragte samarbejdspolitikken til en ende samt de dynamikker, der siden 1945 har formet den danske historiekultur og kollektive erindring om besættelsen. Illustreret.

Bogen giver et lettilgængeligt indblik i de mange dilemmaer, ideologier og kampe, der prægede modstandskampen og som satte afgørende fingeraftryk på efterkrigstidens demokrati og politiske forhold i Danmark. Endnu en faglig velfunderet bog i serien fra Aarhus Universitetsforlag.

Per Stig Møllers Sommeren '45 afdækker forløbet fra maj til oktober 1945 og giver en grundig historisk fremstilling af den tidlige efterkrigstid, hvor frihedskæmpere og politikere kæmpede om besættelsestidens eftermæle og landets fremtid.


litteratursiden.dk

d. 4. apr. 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 4. apr. 2020

Efter befrielsen kunne man få indtryk af, at stort set hele den danske befolkning havde deltaget i modstandskampen.Wium Olesen skriver om modstandskampen som almindelig historie og ikke som en glorifi...