Bøger / faglitteratur

Modstanden : valgene der skilte : om besættelsestidens kampe


Beskrivelse


Forfatteren afdækker det sønderjyske modstandsarbejde og de grupper, der helt eller delvist misbilligede frihedskampen under 2. verdenskrig. Striden mellem de forskellige parter forsvandt dog ikke ved krigens ophør i 1945.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. mar. 2012

af

af

Sune Hundebøll

d. 23. mar. 2012

Bøger om 2. verdenskrig, særligt dem med fokus på danske forhold, har potentiale for at fange mange læsere. Det gælder også denne bog.

Forfatteren er uddannet økonom. Han har en interesse for research i historiske kilder og har tidligere udgivet Stikkeren : mord uden samvittighed. Ved siden af forfattervirksomheden holder han foredrag bl.a. med baggrund i sine bøger. Striden mellem modstandsbevægelsen på den ene side og det tyske mindretal i Sønderjylland, de danske kollaboratører og andre der valgte besættelsesmagtens side, forsvandt ikke 5. maj 1945. Bogens udgangspunkt er da også en sabotageaktion udført af modstandsbevægelsen 3 måneder efter befrielsen, ligesom det følger op på retsopgøret efter krigens afslutning. Forfatteren afdækker det sønderjyske modstandsarbejde og de grupper, der helt eller delvist misbilligede frihedskampen. Hvilken side man var på, var et personligt valg, de fleste tog ud fra nationalt sindelag. Forfatteren formidler i et forståeligt og levende sprog. Bagerst er et personregister over de modstandsfolk, der ikke er beskrevet i løbet af bogen.

Der er mange bøger om den danske modstandskamp og 2. verdenskrig. Denne bogs særlige er dens fokus på Sønderjylland, med de særlige forhold der gjorde sig gældende pga. den tyske mindretalsbefolkning.

En velfortalt historie, der kan formidles bredt til læsere med interesse for historie.


Politiken

d. 21. apr. 2012

af

af

Henrik Lundtofte

d. 21. apr. 2012


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2012

af

af

Bent Blüdnikow

d. 8. apr. 2012


Weekendavisen

d. 27. apr. 2012

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 27. apr. 2012


Sønderjysk månedsskrift

2013, nr. 4

af

af

René Rasmussen

2013, nr. 4


Sønderjyske årbøger

2012

af

af

Niels Wium Olesen

2012