Bøger / skønlitteratur / digte

Mørkeleg


Beskrivelse


Digte på haiku- og prosaform, essays og collager om det store og det små.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 4. okt. 2016

Thorvald Berthelsen leger med sproget med alt fra haikudigte til politiske tekster. Til den filosofisk åbne læser.

Mørkeleg er en alsidig bog, der spænder fra politisk indignerede essays om demokratiets tilstand over haikudigte om altings begyndelse og slutning til prosadigte dedikeret Kurosawa, Dan Turèll m.fl. Der indgår ligeledes tekster om Lolland, en svensk glaspuster og H. C. Andersen. Ud over de lyriske essays og haikudigte er der prosadigte. Med farveriger collager lavet af forfatteren selv.

Samlet set gaber digtsamlingen over en enorm stofmængde. Det er både en svaghed og en charme. Det er interessant at se de poetiske zigzag bevægelser mellem stort og småt, men spændet bliver lige lovlig stort og fokus sløres, når der både indgår digte om svenske glaspustere og H. C. Andersen. Flere haikudigte fungerer rigtig godt: "Livsgåden løst // Vi er stof kastet / af universet uden / affaldssortering". Digtene om H.C. Andersen er fra en anden samling, Der er et herligt land, hvor 27 haikudigtere fra Dansk Forfatterforenings Haikugruppe & Haikunetværket har ladet sig inspirere såvel af Andersens liv som af hans eventyr og digteDer er et herligt land - det kaldes Poesien.

For lignende haikudigte henvises til ForandringIldfluer af Niels Lillelund, hvor der ligeledes inddrages vidt forskellige emner i haikudigtets faste form. For et eksempel på klassisk haiku anbefales Ildfluer af BashoFor lignende haikudigte henvises til Forandring af Niels Lillelund, hvor der ligeledes inddrages vidt forskellige emner i haikudigtets faste form. For et eksempel på klassisk haiku anbefales af Basho.