Bøger / skønlitteratur / digte

Mørket er lysets chance : digte


Beskrivelse


Digte om at være i sit livs aftenstund, hvor døden er nært forestående.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 19. okt. 2018

Pragtfuldt modsætningsfyldte digte om en aldrende mand, der skal dø. Kan læses af enhver dødelig, der har brug for håb.

Hvad gør visheden om dødens snarlige komme ved et menneske? Det undersøger Claus Grymer - selv en aldrende mand - i disse digte. Her er håb og tro på Gud, som i titeldigtet "Lysets chance", hvor det hedder: "og det mørke kommer // der er lysets / chance". Døden fører andre gange til frygt for, hvad man kan finde under huden: "Svulster kan skjule sig overalt / så man skal passe på / ellers finder man dem". Andre gange giver døden pludselig klarhed og længsel: "Livet bliver så tydeligt / når det ikke mere ses gennem drømme // blomstrende æbletræer er en opfyldelse / jeg længe glemte".

Digtene er stilistisk enkle og lige ud af landevejen; her er ingen spil for galleriet, men en ærlig, ofte selvironisk stemme, som giver udtryk for tvivl, angst og håb lige før døden. Det er særligt modsætningen som enkel figur (liv / død, lys / mørke osv), der er digtenes motor. Undersøgelsen af dødens indflydelse på livet er derimod ikke enkel, men snarere dybt detaljeret og intelligent.

deHar døden taget noget fra dig så giv det tilbageDigt om dødenAmduat - en iltmaskinen er et stort tema i samtidslitteraturen. Helle Helles handler om en datter, hvis mor skal dø, Naja Marie Aidts Carls bog om en mors tab af sin søn, Søren R. Fauths Digt om døn og Harald Voetmanns Amduat - en iltmaskine om en søns tab af sin far. Grymers digte lar n døen selv komme til orDøden er et stort tema i samtidslitteraturen. Helle Helles de handler om en datter, hvis mor skal dø, Naja Marie Aidts Carls bog om en mors tab af sin søn, Søren R. Fauths Digt om døden og Harald Voetmanns Amduat - en iltmaskine om en søns tab af sin far. Grymers digte lader den døende selv komme til ordeDøden er et stort tema i samtidslitteraturen. Helle Helles de handler om en datter, hvis mor skal dø, Naja Marie Aidts Carls bog om en mors tab af sin søn, Søren R. Fauths og Harald Voetmanns Amduat - en iltmaskine om en søns tab af sin far. Grymers digte lader den døende selv komme til ordeDøden er et stort tema i samtidslitteraturen. Helle Helles de handler om en datter, hvis mor skal dø, Naja Marie Aidts Carls bog om en mors tab af sin søn, Søren R. Fauths Digt om døden og Harald Voetmanns om en søns tab af sin far. Grymers digte lader den døende selv komme til orde.


Kristeligt dagblad

d. 8. nov. 2018

af

af

Bo Hakon Jørgensen (f. 1946)

d. 8. nov. 2018