Bøger / faglitteratur

Mors hemmelighed


Beskrivelse


Forfatteren (f. 1952) fortæller om sin afdækning af moderens ukendte jødiske baggrund og hvad opdagelsen har betydet for hendes identitet. Fortællingen suppleres med faghistoriske afsnit om jøder i Frankrig og om slægtsforskning som kulturhistorisk fænomen.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2009

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 23. feb. 2009

Mors hemmelighed ligger i krydsfeltet mellem personlig historie og faghistorie. Kan sagtens læses af ikke-historikere men kræver et beredskab og en interesse svarende til niveauet på folkeuniversitetet.

Karin Lützen (f. 1952) er historiker og forsker. Hun er opvokset i Fredericia med en dansk far og en fransk mor og opdagede først i 2004 efter moderens død, at hun var af jødisk herkomst. Gennem et stort detektivarbejde afdækker hun moderens familiehistorie og får kontakt til mange ukendte slægtninge. Karin Lützen fortæller sin personlige historie og hvad opdagelsen betyder for hendes identitet, suppleret med faghistoriske afsnit om jødisk ud- og indvandring fra Østeuropa til Frankrig, bosætning og kultur i det nye land, antisemitisme under 2. verdenskrig og om slægtsforskning som kulturhistorisk fænomen. Hun når frem til, at fortielsen nok handlede om social opstigning fra jødisk arbejderklasse til fransk middelklasse men samtidig er funderet i tragedien under 2. verdenskrig: "Alle gik hver deres vej, og familien gik i opløsning". Illustreret med familiefotos. Med indholdsfortegnelse, noter og litteraturliste. Spændende, levende og velskrevet.

Bogen adskiller sig fra andre bøger om samme emne ved at fortælle den personlige historie og samtidig se den med en forskers og faghistorikers øjne. Blændende flot gjort.

Flot, velskrevet, spændende bog om forfatterens afdækning af sin ukendte jødiske herkomst. Kræver historieinteresse på folkeuniversitetsniveau.


Jyllands-posten

d. 16. apr. 2009

af

af

Bent Jensen

d. 16. apr. 2009


Kristeligt dagblad

d. 4. mar. 2009

af

af

Anders Juhl Rasmussen

d. 4. mar. 2009


Weekendavisen

d. 8. apr. 2009

af

af

Liselotte Wiemer

d. 8. apr. 2009


Udsyn

Årg. 24, nr. 2 (2009)

af

af

Anne Rebecca Kledal

Årg. 24, nr. 2 (2009)


Rambam

Nr. 18 (2009)

af

af

Margit Warburg

Nr. 18 (2009)