Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mumiens forbandelse


Beskrivelse


12-årige Gabe er på besøg i Kairo, hvor hans onkel er med til at udforske en pyramide. Der er mange rygter om forbandelser, men Gabe havde aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig at skulle møde en mumie.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 1999

af

af

Elin Søborg

d. 9. apr. 1999

Dette er 5. bog i forlagsserien Gåsehud, der både i udstyr og i reklamerne i bogen præsenteres som samlerobjekt. I rækken af traditionelle gysertemaer er den nu nået til mumierne, så handlingen er naturligvis henlagt til Kairo, hvor 12-årige, amerikanske Gabe, der er vildt interesseret i mumier og altid går rundt med en mumiehånd, han har købt på et loppemarked, er på ferie og kommer med ind i den pyramide, hans onkel er med til at udforske. Men som bekendt rammer en forbandelse dem, der krænker pyramidernes hemmeligheder, så mystiske ting sker, og da det bliver rigtigt farligt, viser mumiehånden sin overraskende magt. Historien virker meget lang. De små episoder, der skulle være med til at opbygge spændingen, fuser alle lidt ud, så da gyset endelig kommer til sidst, har man nærmest indstillet sig på en ny fuser, så udviklingen bliver mere overraskende end "gyselig", og de summariske og inkonsekvente person- og miljøbeskrivelser fremmer absolut ikke troværdigheden. Fortalt i en friskfyragtig jargon, der ikke helt passer til Gabes alder. Vi har betydeligt bedre gys end dette på hylderne, men genrens fans er jo nærmest "altædende", så denne vil vel også blive læst af de ca. 9-12-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 1999

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 9. apr. 1999

Månedens udgivelse i den nye gyserserie "Gåsehud" foregår i Ægypten. Den 12-årige Gabe er på ferie med sine forældre og besøger onkel Ben, der udforsker pyramider. Plottet er, at Gabe om hans jævnaldrende kusine uforvarende kommer til at krænke præstinden Khalas kammer dybt inde i pyramiden. Alle der gennem de sidste 4000 år har gjort det rammes af præstindens forbandelse og bliver gjort til levende mumier omkring en tjærepøl. Skurken Ahmed skal udføre præstindens forbandelse, men hindres selvfølgelig deri, får sin velfortjente straf, og alt ender godt for de gode. Bogen har ikke meget gys over sig, og læseren skal rigtig langt ind i bogen før han bare får noget, der kan minde om gåsehud. Indre personskildring er det ikke meget af, og bogen kører næsten udelukkende på det ydre handlingsplan, og da det næsten heller ikke giver læseren valuta for læseindsatsen er der jo ikke meget tilbage. Selvfølgelig er der små gys undervejs mod det store forløsende gys, men ikke nok til at bære bogen. Omslaget signalerer uhygge med en mumie, der har rødglødende øjne. Bagest forsmag på næste måneds udgivelse og præsentation af seriens forløbig 4 titler. Til uforpligtende underholdning fra 5. klasse.