Bøger / faglitteratur

Museer for folk


Beskrivelse


Fortælling om danske museers udvikling de sidste 100 år. Om oprettelsen af Den gamle By i Århus, men også om de øvrige danske kulturhistoriske museers historie, hvor der var kamp mellem faglighed og formidling.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2020

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 5. mar. 2020

I Den gamle By i Aarhus var man blandt de første til at levendegøre historien, hvilket i dag er populært blandt publikum, men ikke alle i museumsverdenen har i tidens løb støttet denne arbejdsmetode. Denne overskuelige bog om danske museers udvikling de sidste 100 år retter sig ikke kun til museumsinteresserede, men til alle der arbejder med kulturformidling.

Thomas Bloch Ravn beskriver, hvordan der i den danske museumsverden har været i hvert fald to forskellige syn på, hvad et museums opgave er. Nogle mener, at museet skal indsamle og kategorisere fund, som kan understøtte den videnskabelige forskning, mens andre mener, at museer også skal fortælle og formidle historien. Bogen fortæller om de forhindringer, man i Aarhus oplevede, da man ville etablere det friluftsmuseum, der i dag hedder Den gamle By, og som forfatter Thomas Bloch Ravn er leder af. Som de andre bøger i forlagsserien "100 danmarkshistorier" er bogen på 100 sider, og noter og litteraturhenvisninger kan findes på bogseriens hjemmeside.

Thomas Bloch Ravn skriver ligetil og engageret i denne spændende fortælling om oprettelsen af især Den gamle By. Han fortæller samtidigt om de danske kulturhistoriske museers historie i de sidste 100 år, hvor der var kamp mellem faglighed og formidling, et tema der også kendes i andre fag.

I 2010 udkom bogen Museumsbogen, der også har afsnit med beskrivelser af de danske museers tilblivelse.


litteratursiden.dk

d. 12. feb. 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 12. feb. 2020

Den debat, der i nyere tid har kørt om Nationalmuseets formidlingspraksis, er ikke ny. Det viser direktøren for Den Gamle By i Aarhus i dette bind af 100 danmarkshistorier. Debatten er med forfatteren...