Bøger / faglitteratur til børn

Mysteriet om Loch Ness-uhyret


Beskrivelse


Om fænomenets historie, øjenvidneberetninger, film og fotografier, officiel anerkendelse, undersøisk eftersøgning, pattedyr eller fisk, andre søuhyrer, efterforskning med sonar, ubåde m.m. samt svindel ved hjælp af afslørende teknikker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2000

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 28. mar. 2000

Er der et uhyre i Loch Ness? Denne udmærkede bog, som er en del af en forlagsserie om lignende mysterier, hælder mest mod et nej uden dog helt at udelukke sandsynligheden. Fænomenets historie fremlægges, der bringes øjenvidneberetninger, kommentarer og billeder, idet dog nogle af de kendte klassiske Nessie-fotos afsløres som fup. Bogen giver også bud på, dels hvilket dyr, det kunne dreje sig om, dels hvilke fænomener, der eventuelt kunne ligge bag iagttagelserne. Man kommer også ind på lignende uhyrer i søer verden over og de mange resultatløse organiserede efterforskninger i Loch Ness med sonar, ubåde m.m. Layoutet er ind imellem noget traditionelt og mange af illustrationerne er noget tågede, for skarpe fotos af Nessie er det jo aldrig lykkedes nogen at tage. På plussiden tæller til gengæld en luftig læsevenlig sats og især en saglig nuanceret og kritisk distanceret holdning til emnet. Det gør bestemt heller ikke bogen kedeligere, for det er næsten lige så spændende at få afsløret teknikker bag falske fotos og mistolkninger af naturfænomener som at læse overgearede sensationsprægede vidneudsagn. Alt i alt en fin og sober bog for målgruppen fra 11 år om det evigunge fascinerende emne. Eneste selvstændige Loch Ness børnebog er nu over 12 år gammel og udslidt. Denne er en fin kandidat til at udfylde hullet.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2000

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 28. mar. 2000

En smart opsat og godt illustreret fagbog, der ikke bringer nye væsentlige oplysninger om emnet. Selvlæsning omkring 6. -7. kl. I samme nye serie udkommer samtidig Mysteriet om UFOerne. Konceptet i serien er at præsentere øjenvidneskildringer, rapporter og fotos om emnet. Disse oplysninger sammenholdes med nyere videnskabelige teknikker og teorier, og de mange svindelnumre analyseres og forklares. Alt i alt lægges der op til at læseren kan danne sin egen mening om fænomenet. Forfatterens konklusion: tilsyneladende kan videnskaben ikke løse mysteriet om Loch Ness-uhyret, men kan de mange øjenvidner tage fejl? I forhold til kendte informationer om emnet er der ikke meget nyt at hente, men måden det præsenteres på er mere spændende og appellerende. I hvert opslag er der mindst en illustration og de fleste er i farver. Teksten er i en pågående og frisk stil, og oversætteren Lars Thomas har tidlige været impliceret i andre udgivelser om emnet. Ordliste og stikordsregister. Bogen omtaler endvidere tre søuhyrer fra andre verdensdele. Bogen kan anvendes til projekt/emnearbejde og til underholdende fritidslæsning.Informationer og udgaver