Bøger / faglitteratur / opskrifter

Nålebinding : fortidens teknik i nutidens modeller (flere sprog)


Beskrivelse


Gennemgang af håndarbejdsteknikken nålebinding som især var udbredt i middelalderen til beklædning og husgeråd.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2014

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 18. aug. 2014

For interesserede i tekstilhistore og håndarbejde. Pga. det beskedne udstyr kræver bogen formidling, men emnet efterspørges af og til.

Nålebinding (eller nålbinding) var især udbredt i middelalderen til beklædning og husgeråd. Bogen er skrevet på baggrund af et oplæg af Egon H. Hansen, der var ansat på Moesgård, og hans oprindelige forord (1987) bringes tillige med et biografisk afsnit om ham. Oplægget er bearbejdet og udvidet med nye, mere moderne modeller. Teknikken opfattes fejlagtigt af nogle som lig med sprang og kan beskrives som en mellemting mellem hækling og stopning. Parallel, spalteopsat dansk og engelsk tekst, illustreret med tegninger og lidt grumsede sort-hvide fotos. Anvisninger og opskrifter på huer, vanter, hjemmesko m.m. virker nogenlunde tilgængelige for den motiverede.

I bogen henvises jævnligt til Margrethe Hald: Olddanske tekstiler, 1950, men også til Märta Brodén: Nålbinding, 1973 og Helga Steffensen: Nålebinding, 1975. De to sidstnævnte udgør stort set, hvad vi hidtil har kunnet tilbyde lånerne om emnet. De virker faktisk begge lidt tydeligere i layoutet end foreliggende bog, men har ikke tilsvarende historiske afsnit.

Den hidtil grundigste gennemgang i bogform på dansk af en ikke så kendt, men af og til efterspurgt håndarbejdsteknik. Bogen er en loyal viderebearbejdning af et oplæg fra 1987 med parallel dansk og engelsk tekst. Smågrumsede sort-hvide fotos præsenterer desværre ikke så inspirerende de viste huer, vanter, hjemmesko m.m.