Bøger / faglitteratur / erindringer

Når sirenen lyder : om sanserne og autisme


Beskrivelse


Beskriver hvordan man som autist oplever verden gennem sanser, som ikke altid fungerer som hos de fleste andre mennesker. Om de fem ydre sanser - hørelsen, synet, føle-, smags- og lugtesans og om de to indre sanaser - den proprioceptive og den vestibulære sans.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2020

af

af

Heidi Mørch

d. 10. jan. 2020

En beretning om hvordan det som autist kan være at leve et liv med store sansemæssige udfordringer. Til at blive klogere af for fagpersoner, forældre, personer der selv har diagnosen såvel som alle os andre.

Louise beskriver, hvordan hun oplever verden gennem sanser, som ikke altid fungerer som de fleste andre menneskers. Hun beskriver, hvor hårdt det kan være, men også hvor mange dejlige oplevelser hun har som følge af sin sanseforstyrrelse. I bogen behandles først de fem ydre sanser - hørelsen, synet, føle-, smags- og lugtesansen, dernæst de to indre - den proprioceptive og den vestibulære sans. Afslutningsvis beskrives specifikke sanseudfordringer såsom synæstesi, misofoni, spiseforstyrrelser og stress. Hvert kapitel rundes af med forslag til hjælpemidler, der kan gøre sanseforstyrrelserne mindre belastende i hverdagen. Bogen er illustreret af Andreas Gervig Marnow og er forfatterens tredje.

Her er en virkelig øjenåbner til, hvordan verden også kan se ud og opleves, levende og letforståeligt forklaret.

Én fod ude - én fod indeDet er derfor!Fordi jeg har lyst!Fluen på væggen og Det er derfor! har afsnit om at være hyperfølsom eller "hypo" følsom (svært ved at registrere sensoriske påvirkninger). Forfatterens egen Fordi jeg har lyst!, der også bygger på egenoplevelse, indeholder et afsnit specifikt om seksualitet og sanserne. Endeligt er problematikken skønlitterært behandlet i den fremragende billedbog Fluen på væggenÉn fod ude - én fod inde og har afsnit om at være hyperfølsom eller "hypo" følsom (svært ved at registrere sensoriske påvirkninger). Forfatterens egen Fordi jeg har lyst!, der også bygger på egenoplevelse, indeholder et afsnit specifikt om seksualitet og sanserne. Endeligt er problematikken skønlitterært behandlet i den fremragende billedbog Fluen på væggenÉn fod ude - én fod inde og Det er derfor! har afsnit om at være hyperfølsom eller "hypo" følsom (svært ved at registrere sensoriske påvirkninger). Forfatterens egen , der også bygger på egenoplevelse, indeholder et afsnit specifikt om seksualitet og sanserne. Endeligt er problematikken skønlitterært behandlet i den fremragende billedbog Fluen på væggenÉn fod ude - én fod inde og Det er derfor! har afsnit om at være hyperfølsom eller "hypo" følsom (svært ved at registrere sensoriske påvirkninger). Forfatterens egen Fordi jeg har lyst!, der også bygger på egenoplevelse, indeholder et afsnit specifikt om seksualitet og sanserne. Endeligt er problematikken skønlitterært behandlet i den fremragende billedbog .