Bøger / faglitteratur

Nationalitet


Beskrivelse


Nationalitet er noget helt særligt. Den giver ikke kun rettigheder og pligter inden for vores grænser, men kryber ind under huden på os fra barnsben. Enhver nationalitet baserer sig dog også på mange fremmedelementer.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 11. sep. 2019

Du som gerne tager en tænkepause og filosoferer over dette eller hint, kan i den lille bog blive klogere på nationalitet som begreb.

Ordet "nationalitet" som "en indre følelse af at høre til" blev for første gang brugt i en roman af den franske forfatter Madame de Staël i 1807. Hun levede selv mange år i eksil på grund af sin modstand mod Den franske revolution. Michael Böss redegør i sin bog for national-begrebets to sider. Der er den formelle og objektive side, hvor nationalitet og borgerskab kædes sammen, og du viser dit pas. Den anden side er den subjektive følelse. Det man kalder "nationalfølelsen". Denne følelse bygger på forestillinger, værdier og adfærdsmønstre, som vi er fælles om. For at nå begge sider opstiller bogen en række forudsætninger. Det er fx beherskelse af et nationalt sprog og en etisk tro på en forpligtelse som gælder alle overfor hinanden og overfor staten. Bogen beskriver nationalitet som samfundets "lim", som bl.a. skaber sammenhængskraft, tillid mellem borgerne og motiverer til fælles løsning af problemer. Bogen er del af forlagsserien "Tænkepauser". Michael Böss er historiker og lektor emeritus på Aarhus Universitet.

Interessant og flot formidlet bog om begrebet nationalitet. Jeg nød i høj grad endnu en lille tænkepause.

Kan sammenlignes med andre bøger i samme serie, fx Integration.


litteratursiden.dk

d. 9. nov. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 9. nov. 2019

Tankevækkende tænkepause om nationalitet i lille velskrevet sag. I den fremragende serie, Tænkepauser, er det denne gang historikeren Michael Böss, der prøver at afgrænse, definere og diskutere nation...


Kristeligt dagblad

d. 22. okt. 2019

af

af

Christian Egander Skov

d. 22. okt. 2019