Bøger / skønlitteratur / roman

Natteurt


Beskrivelse


En gammel mand lever sit liv i ørkenen omgivet af sine koner og slaver. Her søger han et evigt liv i ekstasen på brutal vis. Roman inspireret af ørkenens mystik og det tuaregiske nomadeliv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 2017

af

af

Henrik H Pedersen

d. 3. okt. 2017

En gammel mand lever sit liv i ørkenen omgivet af sine koner og slaver. Her søger han et evigt liv i ekstasen på brutal vis. Roman inspireret af ørkenens mystik og det tuaregiske nomadeliv. For læsere af filosofisk og spirituel præget skønlitteratur herunder arabiske romaner.

Vi befinder os i ørkenen blandt tuaregiske stammer og nomader som lever under barske vilkår. Hovedpersonen er Wan Tihays som betyder "mørkets søn", en gammel mand, som besynger mørkets skønhed foruden at være en slags digter, vismand eller mystiker. Samtidig optræder han utrolig brutalt i sin søgen efter nydelse og en form for evigt liv i ekstasen, ved brug af vold, mord og incest mod familie og slaver. Forfatter Ibrahim Al-Koni (f. 1948) var, indtil det tolvte år, en analfabetisk tuaregisk beduindreng og betragtes i dag som en af de store i arabisk litteratur. Fra samme forfatter er på dansk udkommet Blod af sten.

Ikke den mest tilgængelige roman, jeg har læst, men fascinerende, poetisk, filosofisk og særegen på en måde, som ørkenen selv. Bogens mørke forside, viser en beduinmand i skumringen, hvilket fint afspejler bogens mytiske ørken-univers.

Beslægtede forfattere som Paolo Coelho, Salman Rushdie og Tahar Ben Jelloun kan anbefales, men også en islamisk mystiker som den klassiske Rumi.