Bøger / faglitteratur

Naturlig hormonterapi : du har et valg!


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2014

af

af

Jette Landberg

d. 7. mar. 2014

For kvinder fra ca. 35 år, idet hormoner kan justeres livet igennem, der er ikke kun tale om kvinder i overgangsalderen. Bogen er grundig og velunderbygget og på et niveau, der kræver en absolut motiveret læser.

Forfatterne, der er hhv. cand.mag. og journalist, sætter fokus på brug af bioidentisk hormonterapi også lidt forvirrende kaldet naturlig hormonbehandling, som går ud på at genskabe de naturlige niveauer af kønshormoner, som de var før ændringerne satte ind. Bogen er velunderbygget med mange forskningsresultater og kilder. Først får vi en gennemgang af begrebet, dernæst afsnit om det vigtige progesteron og de tre østrogener. Kvindens fem faser beskrives, samt principperne for denne hormonterapi. Til slut råd om symptomtest og tanker om forebyggelse i fremtiden. Anette Paulin oplevede selv at blive hjulpet af metoden.

Læge Charlotte Bech er fortaler for at få hormoner fra kosten suppleret med yoga mm. Forfatterne her afviser fx brug af pyto-østrogener fra ufermenteret soya. Susie Sheikh er, som forfatterne her, fortaler for bioidentiske hormoner, der ifølge hende ikke har noget med naturlige hormoner at gøre, men er hormonterapi nøjagtig tilpasset den enkelte kvinde.

Det er meget svært at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert i denne debat om hormoner, og hvad der er hvad, idet begreberne naturlige hormoner bruges på forskellig vis. Bogen her er velunderbygget og et interessant indlæg i debatten, men man får ikke helt afklaret begreberne.