Bøger / skønlitteratur / roman

Naturlige mangler


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Privatdetektiven Doc Sportello kommer på sporet af et mystisk konsortium, da en gammel flamme beder om hjælp til at finde sin forsvundne kæreste. Gåden danner rammen om Docs stemningsfulde, røgomtågede trip gennem Los Angeles i hippietidens sidste dage.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. sep. 2010

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 23. sep. 2010

Selv om dette egentlig er en detektivroman, er det ikke en krimi til det gængse publikum. Snarere henvender romanen sig til den lidt kræsne læser, der værdsætter melankolsk humor og stribevis af referencer til popkultur, godt indhyllet i hippietidens tætte røgtåger.

Vi skriver ca. 1970 i Californien, hvor hippiekulturen er ved at kulminere. Vor helt, privatdetetektiv Doc Sportello, bliver opsøgt af en ekskæreste, som mener at hendes nye kæreste er blevet bortført. Andre forsvinder også, og sporene fører til et gådefuldt foretagende ved navn Den Gyldne Hugtand. Doc bevæger sig gennem mange omveje til en forklaring, melankolsk og jævnt påvirket af euforiserende stoffer. Der er FBI-agenter, en gæv betjent ved navn Bigfoot, surfere og villige unge damer i miniskørt. Detektivhistorien er snarere en ramme om en sort humoristisk fortælling om blomsterbørnenes sidste dage end en egentlig krimi. Pynchon betragtes som en af de tunge drenge i amerikansk litteratur.

Generationsportræt eller analyse af tidsånden, beslægtet med fx Jack Kerouac og Bret Easton Ellis, her med den klassiske detektivroman a la Chandler som ramme. Forfatteren har flere romaner på dansk, der ligeledes skildrer 1970'ernes hippie-tid.

Syret-sort fortælling om Los Angeles anno 1970, hvor privatdetektiven Doc baner sig vej gennem egne og andres solide hashtåger for at løse gåden om en forsvundet forretningsmand. Ikke helt oplagt til krimihylden, men kan anbefales til de mere "smalle" læsere med sans for pot og humor.


litteratursiden.dk

d. 18. okt. 2010

af

af

Tonny Hornbæk

d. 18. okt. 2010

Herlig humoristisk noir-krimi fra kultforfatteren Thomas Pynchon Amerikaneren Thomas Pynchon er, ud over sine bøger, mest kendt for at være ukendt. Forstået på den måde at han ikke lader sig interview...


Berlingske tidende

d. 29. okt. 2010

af

af

Mads Kastrup

d. 29. okt. 2010


Standart

Årg. 24, nr. 4 (2010)

af

af

Tore Rye Andersen

Årg. 24, nr. 4 (2010)Informationer og udgaver