Bøger / faglitteratur / erindringer

Naziofficerens hustru : en jødisk kvindes dobbeltliv i det tredje rige


Beskrivelse


Da Hitler indvaderede Østrig blev jøden Edith Hahns liv (1914-2009) et mareridt. Hun besluttede sig for at skifte identitet og blev gift med en naziofficer. Hun fortæller om sulten, nøden og angsten for at blive afsløret og sendt til Auschwitz.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 4. nov. 2011

Den bevægende beretning om en ung jødisk kvindes dobbeltliv under Hitlers regime kan læses af alle, der holder af biografier med historisk stof og den kan også formidles til læsere af serien Virkelighedens verden.

Edith Hahn (1914-2009) var jurastuderende og boede i Wien, da Hitler i 1938 invaderede Østrig. Som jøde forvandlede hendes liv herefter til et mareridt. Sammen med sin mor flyttede hun til ghettoen og blev efterfølgende udskrevet til fysisk hårdt tvangsarbejde. Hun blev en del af slavepigerne. På en togrejse tilbage besluttede hun sig for at gå under jorden, skifte identitet og rejste til Tyskland, hvor hun blev gift med en naziofficer og bosatte sig i Brandenburg, nær Berlin. Hun fortæller nøgternt om sulten, nøden, angsten for at blive afsløret og sendt til Auschwitz. Men ikke mindst står fornedrelsen og de mange ydmygelser stærkt. Det er fortalt til den amerikanske forfatter, Susan Dworkin, der står bag flere velansete biografier.

Gertrudas ed, 2011 er en beretning om en katolsk barnepige, der tager ansvar for en jødisk dreng under 2. verdenskrig. Claras krig, 2010 er om en ung polsk jøde, der overlever i et beskyttelsesrum.

Vidnesbyrdet om et dobbeltliv i Tyskland under 2. verdenskrig er stærk og føjer sig fint ind i rækken af Holocaust-memoirer, der efterhånden er udkommet også på dansk. Det kafkaske hverdagsliv for en ung jødisk kvinde giver også perspektiv på de historiske begivenheder. For alle der læser biografier med indhold.


Berlingske tidende

d. 2. dec. 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 2. dec. 2011


Kristeligt dagblad

d. 9. feb. 2012

af

af

Moritz Schramm

d. 9. feb. 2012