Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Neja og børnefængslet : ungdomsroman


Beskrivelse


12-årige Neja håber på at alt bliver bedre, nu hvor hun og moderen har fundet en lejlighed at bo i. Men livet er stadig både svært og skræmmende på kanten af samfundet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. aug. 2018

af

af

Maria Sjøblom

d. 3. aug. 2018

12-årige Neja håber på at alt bliver bedre, nu hvor hun og moderen har fundet en lejlighed at bo i. Men livet er stadig både svært og skræmmende på kanten af samfundet her i 2. del af Neja og manden i tårnet. For alle mellem 12 og 14 år.

Neja og hendes mor forsøger at skabe sig en normal tilværelse, nu hvor de har lånt en lejlighed af den venlige Henny. Neja har skaffet sig et fritidsjob, så hun kan supplere moderens begrænsede indtægt. Men fantasier om et gammelt børnefængsel og mystiske, truende sms'er gør det svært for Neja at koncentrere sig om skolen. Problemerne forsvinder ikke bare, selvom tilværelsen er blevet lidt mere stabil. Veninden Rina, som bor på Christiania, forsøger at lære Neja, at stå op for sig selv. Rina elsker at være anderledes, og da de møder den dystre, rige dreng Steven, opdager de, at man ikke behøver være lykkelig, bare fordi man har masser af penge.

En vigtig fortsættelse af den første bog om Neja. Den er ikke helt lige så sørgelig, men giver stadig et vigtigt og gribende indblik i livet på bunden af samfundet. Den produktive Vibeke Marx formår at give stemme til et stort samfundsproblem, og bogen er velegnet som baggrund for fx opgaveskrivning på mellemtrin eller udskoling.

Der udkommer ikke meget nutidig samfundsrealisme i dag, men et andet eksempel er Dorte Roholtes Ælle bælle alene.