Bøger / skønlitteratur / roman

Nemesis


Beskrivelse


Bucky er vagt på en legeplads i Newark under en polioepidemi. Da stadig flere børn dør tager han et job andetsteds. Polioen bryder også ud her, men er det hans skyld?

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. okt. 2013

af

af

Tina Schmidt

d. 17. okt. 2013

Til voksne læsere, der i forvejen nyder amerikansk litteratur og Roths forfatterskab.

Handlingen foregår under polioepedemien i Newark i 1944. Hovedpersonen er en gymnastiklærer, Bucky, der pga. sit syn ikke er blevet indkaldt til værnepligt. Denne sommer arbejder han som opsynsmand på en legeplads, hvor stadig flere børn smittes og dør uden forklaring eller behandlingsmulighed. Han flytter væk fra byens sygdom og smittefare og får nyt job i en sommerlejr for jødiske børn. Efter hans ankomst smittes to med polio og dør. Romanen handler om Buckys opgør med sin Gud, mod sin samvittighed over ikke at dø i Normandiet sammen med sine venner, samvittighed over muligheden for, at han selv er smittebærer for sygdommen og en befolknings uvidenhed overfor en uforklarlig sygdomsepidemi.

Romanens hovedtema bliver undervejs selvopgør, skyldfølelse og en særlig jødisk rasen mod sin Gud. Det er derfor godt at læse andet af Roth, Elliot Perlman eller Richard Ford, hvis karakterer kan minde lidt om Roths.

Historisk roman om polioepidemien i Newark, 1944. Velskrevet, meget "Rothsk" roman med fokus mere på selvopgør og samvittighed end handlingsfremdrift.


litteratursiden.dk

d. 18. dec. 2013

af

af

Anne Birgitte Hundahl

d. 18. dec. 2013

Fantastisk roman, der behandler store psykologiske og filosofiske spørgsmål i en gribende historie om polioepidemien i USA i 1940’erne. Vi er i byen Newark i staten New Jersey. Året er 1944, det er so...


Kristeligt dagblad

d. 12. nov. 2013

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 12. nov. 2013


Information

d. 1. nov. 2013

af

af

Thomas Thurah

d. 1. nov. 2013