Bøger / skønlitteratur til børn

Nete og Mørket


Beskrivelse


Billedbog. Nete og Mørket møder hinanden. Mørket bliver ven med Nete og giver hende plads. Nete vinker lidt trist til Mørket, da det må vige for solen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2012

af

af

Else Lerche

d. 23. aug. 2012

Billedbogen beskriver en lille piges møde med mørket. Den skaber tryghed og lægger op til samtale mellem voksen og barn. Den er til de 3-6-årige.

Forfatter og illustrator udgav i 2008 Dinosauruspulveret. Nu har de skabt en billedbog, der enkelt og udtryksfuldt gør mørket begribeligt. En lille pige, Nete, møder Mørket, begge bliver bange for hinanden. Først omsluttes Nete af Mørket, men Mørket kommer til at holde af Nete og giver hende mere plads. Nete oplever, at der er variationer i Mørket og hun bliver fortrolig med det. En dag trænger lys ind gennem sprækker, og da vinden fører Mørket bort står hun lidt trist tilbage og vinker, mens solen tager over. Tekst og illustrationer skaber sammen en smuk, kunstnerisk og poetisk historie, der på forunderlig vis skaber fortrolighed med mørket. Teksten er enkel, varieret og poetisk. Den er en del af det grafiske udtryk. Illustrationerne, s/h og gråtoner, er malet i effektfuld variation fra heldækkende til få streger. Stregen er naivistisk og lægger flere steder op til tolkning. Hanne Bartholin viser hvor alsidig en illustrator, hun er. Forsiden viser hovedpersonerne. Bagsiden fortæller om temaet.

Ofte er mørket en del af billedbøger om sovetid, men andre har som bedømte bog fokus på selve mørket, fx Hvad mon mørket gemmer, 2009 og Oskar og natsværmerne, 2005.

Hanne Bartholins udtryksfulde og særegne illustrationer og forfatterens poetiske tekst skaber sammen et lille forunderligt værk, der gør børn fortrolige med mørket.


Jyllands-posten

d. 8. sep. 2012

af

af

Karen Lise Søndergaard Brandt

d. 8. sep. 2012


Weekendavisen

d. 15. mar. 2013

af

af

Lars Bukdahl

d. 15. mar. 2013