Bøger / faglitteratur

Niccolò Machiavelli


Beskrivelse


Om den italienske politiker Niccolò Machiavellis (1469-1527) syn på forholdet mellem politik og etik og mellem stat, krig og befolkning med udgangspunkt i hans to hovedværker.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2014

af

af

Søren Brunbech

d. 18. sep. 2014

En god introduktion til Machiavelli, både for studerende og for den alment interesserede læsere.

I serien "Statskundskabens klassikere" fortæller lektor, dr.phil. Gert Sørensen om Machiavellis tid som diplomat og embedsmand i Firenze i den turbulente tid i Italien i den sidste halvdel af 1400-tallet, og om hans påtvungne eksil fra 1512 på sin landejendom, der gav ham tid til at reflektere over staternes indretning, og hvad der skal til for at en stat kan vare ved i en verden, hvor ingenting varer ved. En pointe hos Gert Sørensen er at vise, at Machiavelli også indarbejdede etiske spørgsmål om godt og ondt ved indretningen af samfundet, især i værket Drøftelser af de første ti bøger hos Titus LiviusFyrsten, der ofte overses i forhold til det mere kendte Fyrsten. Bogen slutter med et udvalg af tekster fra FyrstenI serien "Statskundskabens klassikere" fortæller lektor, dr.phil. Gert Sørensen om Machiavellis tid som diplomat og embedsmand i Firenze i den turbulente tid i Italien i den sidste halvdel af 1400-tallet, og om hans påtvungne eksil fra 1512 på sin landejendom, der gav ham tid til at reflektere over staternes indretning, og hvad der skal til for at en stat kan vare ved i en verden, hvor ingenting varer ved. En pointe hos Gert Sørensen er at vise, at Machiavelli også indarbejdede etiske spørgsmål om godt og ondt ved indretningen af samfundet, især i værket Drøftelser af de første ti bøger hos Titus Livius, der ofte overses i forhold til det mere kendte . Bogen slutter med et udvalg af tekster fra .

Det er en kompetent, velskrevet og ikke speciel vanskelig tilgængelig indføring i Machiavelli, der fremhæver nye sider af hans tænkning, og som på mange måder virker vedkommende, også for en moderne læser.

Machiavelli indgår i mange bøger om samfundstænkere. En mere populær indføring i hans, og andre klassikeres tanker, finder man i Magt og retMachiavelliMachiavellis virkelighed. Biografien Machiavelli udkom oprindeligt i 1968, men er at foretrække frem for den noget uoverskuelige Machiavellis virkelighed indgår i mange bøger om samfundstænkere. En mere populær indføring i hans, og andre klassikeres tanker, finder man i Magt og ret. Biografien udkom oprindeligt i 1968, men er at foretrække frem for den noget uoverskuelige s virkelighedMachiavelli indgår i mange bøger om samfundstænkere. En mere populær indføring i hans, og andre klassikeres tanker, finder man i Magt og ret. Biografien Machiavelli udkom oprindeligt i 1968, men er at foretrække frem for den noget uoverskuelige .