Bøger / skønlitteratur / roman

Niceville


Beskrivelse


Roman fra 1960'ernes Mississippi. Den nye racelov ophæver adskillelsen mellem sorte og hvide, meget imod de hvides vilje. En gruppe sorte tjenestekvinder fortæller deres livshistorier til en bog og bringer sig selv i fare i et samfund, som ikke tåler kritik af raceforholdene.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juli 2010

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 8. juli 2010

Flot romandebut til en bred målgruppe af læsere, der værdsætter underholdning og handling, og som samtidig vil have samfund og historie beskrevet på en troværdig måde.

Vi er i Mississippi i 1960'erne, hvor fortællingen på skift er lagt hos tre kvinder: To sorte tjenestepiger, nemlig varme, moderlige Aibileen og rapkæftede Minny, samt den unge, hvide Skeeter, netop hjemvendt fra universitetet, og som nu ifølge konventionerne skal se at blive gift. Det er et samfund med paradokser, hvor det regnes som uhygiejnisk at dele toilet med tjenestefolkene, skønt man gladeligt overlader sine børn til dem. De tre kvinder bliver først synlige for hinanden, da Skeeter begynder at skrive en bog om tjenestepigerne. Og det er farligt: Bare antydning af kritik fører til trusler, vold og sortlistning fra det hvide samfund. Samtidig går en rød tråd gennem bogen af kærlighed mellem de sorte tjenestefolk og de hvide børn. Politisk korrekt? Javist. Men absolut en glimrende roman, velskrevet, underholdende - og rystende. En flot debut.

Der er en del forfattere, som har skrevet om USA, sorte kvinder og diskrimination: Toni Morrison og Alice Walker er mestrene, selvfølgelig. Men Stockett kan sammenlignes med Fannie Flagg Stegte grønne tomater, 2000, og Sue Monk Kidd Biernes hemmelige liv, 2004, som også er underholdning på den gode måde.

En velskrevet pageturner fra Sydstaterne om sorte tjenestepigers forhold i 1960'erne. Stor succes i USA, kan også blive bestseller i Danmark.


litteratursiden.dk

d. 21. sep. 2010

af

af

Ann Luther Torp

d. 21. sep. 2010

Stærkt medrivende, vedkommende og underholdende fortælling fra Mississippi i begyndelsen af 1960’erne, hvor tre kvinder beslutter at gøre en forskel. Jeg ved jo godt, hvad der vil ske, hvis de hvide f...


Jyllands-posten

d. 23. dec. 2010

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 23. dec. 2010


Kristeligt dagblad

d. 25. okt. 2010

af

af

Maria Sjøqvist

d. 25. okt. 2010