Bøger / faglitteratur til børn

Nissens historie


Beskrivelse


Husvættens kulturhistoriske baggrund, hans udseende, klædedragt, bolig, forhold til tjenestefolkene, hans drillerier og hævn m. m. Endvidere om kirke- og skibsnisser.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lotte Fang

d. 18. dec. 2018

Foreningen Danmarks Folkeminder har også fået den gode ide at genudgive H. F. Feilbergs: Nissens historie. Det er blevet en udgave, der både kan fås hæftet og indbundet, og der er tale om etdelvis fotografisk genoptryk, hvad der har medført, at H. F. Feilbergs stavemåde er bibeholdt; måske kan det forvirre en nutidslæser, og en note om de særegne træk havde måske været rigtig. Bogenblev i 1919 trykt så læseligt, at den stadig virker meget tiltalende, men fodnoternes tryk er for småt, selvom det er tydeligt, det kan være vanskeligt at læse dem. Fodnoterne er placeret efter deenkelte afsnit, og med marginaltal angives bogens oprindelige paginering. Denne nye udgave - den gamle var nr. 18 i foreningens betydningsfulde skriftserie: Danmarks Folkeminder - er blevetillustreret af Herman Stilling, som gennem mange billeder giver sit bud på hvordan nissen har set ud. Den nye udgave har bevaret sit oprindelige præg, men alligevel moderniseret ved HermanStillings hjælp. Nissens historieer stadig bogen, man skal gå til for at få noget virkeligt at vide om dette emne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lotte Fang

d. 18. dec. 2018

Præsten, filologen og folkemindeforskeren H. F. Feilberg udgav i 1919 sin bog om nissens historie. Den behandlede nissens oprindelse, udbredelse, udseende, gerninger og væsen m.v., både somden hyggelige husnisse og som den ondskabsfulde vætte. Han beskrev ikke alene gårdnissen, men også kirke- og skibsnissen. Bogen var tænkt som et videnskabeligt værk, men blev alligevel skrevet såtilpas populært, at den var umiddelbart tilgængelig, dog uden at være direkte let. Forlaget Wormianum er kommet med en ny udgave i stift bind. Man har valgt at foretage rettelser i forfatterensstavemåde, som var lidt særegen, og teksten er derfor normaliseret til nutidsdansk, det er gjort for at lette læsningen, hvad der er en udmærket tanke. Der gøres udførligt rede for, hvordan der erændret. Feilberg havde fodnoter, disse er sat bag i bogen og stillet udmærket op, er læselige og det er nok en rigtig disposition, da vi er vant til at have noter bagi. Papiret er gulligt, hvad derletter læsningen, menklummen er lidt for tæt og typerne for små. Carsten Graabæk har illustreret med tydelige helsides stregtegninger fulde af humor. En nydelig bog.


Frederiksborg Amts avis

d. 3. jan. 1980

af

af

co

d. 3. jan. 1980


Information

d. 20. dec. 1980

af

af

Hans Kruse Pedersen

d. 20. dec. 1980


Frederiksborg Amts avis

d. 3. jan. 1980

af

af

co

d. 3. jan. 1980