Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Nøddeknækkeren


Beskrivelse


Fin genudgivelse af E.T.A. Hoffmanns klassiske julefortælling fra 1816 om den fantasifulde pige Marie og hendes legetøj, der julenat bliver levende for hende. Dejlig hyggelæsning for alle, der holder af evigt levende eventyrhistorier.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 2023

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 6. jan. 2023

Fin genudgivelse af E.T.A. Hoffmanns klassiske julefortælling fra 1816 om den fantasifulde pige Marie og hendes legetøj, der julenat bliver levende for hende. Dejlig hyggelæsning for alle, der holder af evigt levende eventyrhistorier.

I denne bog med stift lærredsbind er Hoffmanns juleeventyr illustreret af Martin Røes, hvis sort-hvide tegninger understøtter stemningen i fortællingen. Her lærer vi pigen Marie at kende. Sammen med sin storebror venter hun spændt på juleaften, hvor de plejer at få spændende gaver, og hvad mon der sker denne gang? Det er en underskøn aften. Marie kan slet ikke løsrive sig og får lov til at lege ekstra længe med sit legetøj. Maries store og levende fantasi blander sig nu med virkeligheden, der ikke længere lader sig adskille fra hendes drømme.

Denne lille smukke bog kan forhåbentlig give Hoffmanns dejlige juleeventyr et nyt liv og nå nye læsere. Med sine små 90 sider er det overskuelig læsning for alle, der nyder et rigt og smukt sprog.

Hans-Jørgen Birkmoses oversættelse blev første gang udgivet i Fortællinger. Bind 2Nøddeknækkeren og de fire kongerigerBarbie i NøddeknækkerenNutcrackerNøddeknækkeren. Hoffmanns fortælling har i århundreder fascineret og givet inspiration. Der er lavet mange film i alle genrer, fx The nutcracker and the four realms eller Barbie in The nutcracker. Og så selvfølgelig Tjajkovskijs vidunderlige musik til balletten, som man fx kan se i denne version: Nutcracker=Casse-noisette (Patrice Bart)Hans-Jørgen Birkmoses oversættelse blev første gang udgivet i Fortællinger. Bind 2. Hoffmanns fortælling har i århundreder fascineret og givet inspiration. Der er lavet mange film i alle genrer, fx The nutcracker and the four realms eller Barbie in The nutcracker. Og så selvfølgelig Tjajkovskijs vidunderlige musik til balletten, som man fx kan se i denne version: Nutcracker=Casse-noisette (Patrice Bart)Hans-Jørgen Birkmoses oversættelse blev første gang udgivet i Fortællinger. Bind 2. Hoffmanns fortælling har i århundreder fascineret og givet inspiration. Der er lavet mange film i alle genrer, fx The nutcracker and the four realms eller Barbie in The nutcracker. Og så selvfølgelig Tjajkovskijs vidunderlige musik til balletten, som man fx kan se i denne version: Nutcracker=Casse-noisette (Patrice Bart)Hans-Jørgen Birkmoses oversættelse blev første gang udgivet i Fortællinger. Bind 2. Hoffmanns fortælling har i århundreder fascineret og givet inspiration. Der er lavet mange film i alle genrer, fx The nutcracker and the four realms eller Barbie in The nutcracker. Og så selvfølgelig Tjajkovskijs vidunderlige musik til balletten, som man fx kan se i denne version: Nutcracker=Casse-noisette (Patrice Bart).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den lange, komplicerede fortælling fra 1816 - kendt fra Tjaikovskijs ballet - viser, hvordan 7-årige Marie får sans for fantasiens verden, hvor man kan opleve "... de allerdejligste,vidunderligste ting, hvis man bare har øjne for dem". Hun får en nøddeknækker-soldat til jul og oplever julenat, at han lever i kamp med husmusene. Husvennen Drosselmeier fortæller i forlængelse afMarie's oplevelser et eventyr, hvori indgår elementer fra hans eget og Marie's liv. I hendes fortsatte fantasier over både oplevelser og eventyr fører hun efter et besøg i Slaraffenland historientil en lykkelig slutning; men da svigtes hun af Drosselmeier, der affærdiger hendes beretning - hvorefter Hoffmann digter den smukt færdig. Knap halvdelen af bogen optages af omhyggelige,farvelagte tegninger placeret både som vignetter og over hele opslag. De fleste er udført til Sendaks scenografi til balletten, men her suppleret med nye. De rammer meget fint både tiden og detflertydige i historien -pusse-nusse-søde afveksler med billeder med gys og gru. Med sin længde, sin indviklede handling og gammelagtigt sprog og ordvalg henvender bogen sig mest til unge ogvoksne, men den kan læses højt fra 4.-5. klasse. Og så er det en tung sag på 900 gr. i målene 26 X 26 cm.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Nana Gitz Madsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne eventyrlige fortælling er nok mest kendt som ballet med musik af Tjajkovskij. Det var da også balletten, M. Sendak først kom i kontakt med og på opfordring lavede scenografi til. Dettesatte ham på sporet af det litterære forlæg fra 1816, her på dansk for første gang. Villy Sørensen har oversat og skrevet efterskrift, hvor han fremhæver Hoffmann som et af H. C. Andersenslitterære forbilleder. Der er da også mindelser om vor egen eventyrdigters stil. Meget summarisk fortalt handler den om Marie, en 7 års pige med et varmt, åbent og fantasifuldt sind, datter i enrespektabel lægefamilie. Juleaften præsenteres Nøddeknækkeren, en lille pudsig træfigur, som Marie tar til sit hjerte. En mystisk gudfar i familien er med sine eventyr og talenter med til at pusteliv i Maries drømme, og snart befolkes scenen af konger og dronninger, levende legetøj og ondskabsfulde mus. Hvad er drøm og hvad er virkelighed? De voksne forstår naturligvis ingenting, det plejerde jo ikke. En fascinerendehistorie med glimt af vanvid, bid og humor. Men samtidig barn af sin tid, lidt svær og omstændelig i sprog og stil. Sendaks ill. er dels billeder fra ballettensscenografi og stil, dels billeder lavet til denne bog. De postulerer på ingen måde nutid, tværtimod lægger det kulissemæssige præg en passende distance ind. De er overmåde fine i detaljen, levendei figurerne og både oplysende, stemningsskabende og humoristiske. Det hele samlet i ualmindeligt smukt boghåndværk med stift præget bind og farverigt smudsomslag. Sendak har skrevet en indledningom sit arbejde med balletten. Ikke specielt en børnebog, nok til størst glæde for voksne, men med formidling også for de 7-12 årige.


litteratursiden.dk

d. 8. dec. 2015

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 8. dec. 2015

Klassisk julefortælling om den tapre Nøddeknækker der slås mod ondsindede mus og vinder en lille piges hjerte. Hoffmanns historie går aldrig af mode. Hos den velhavende familie Stahlbaum, der tæller h...


Frederiksborg Amts avis

d. 22. dec. 1985

af

af

Lotte Bichel

d. 22. dec. 1985


Politiken

d. 25. sep. 1985

af

af

Ole Storm

d. 25. sep. 1985


Kristeligt dagblad

d. 9. dec. 1985

af

af

Helene Moe

d. 9. dec. 1985


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1985

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 3. dec. 1985


Plys

1988

af

af

Ellen Buttenschøn

1988


Information

d. 26. sep. 1985

af

af

Søren. Vinterberg

d. 26. sep. 1985