Bøger / faglitteratur

Ny kold krig : Marie Krarup taler med 17 eksperter fra øst og vest


Beskrivelse


af Marie Krarup.

Forfatteren forholder sig kritisk til den hardliner politik over for Rusland, som er dominerende i den politiske debat samt i medierne. Tilgangen til Rusland bør gentænkes og der efterlyses en nuanceret debat om Rusland.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 12. feb. 2018

Informativ interviewbog, der stiller skarpt på det anspændte forhold mellem Rusland og Vesten. For interesserede i debatten om Rusland og sikkerhedspolitik.

Marie Krarup er bl.a. sprogofficer i russisk og virkede fra 1998-2001 som diplomat i Rusland. Indledningsvis forholder hun sig til den vestlige (betændte) debat om Rusland, hvor hun ser en udpræget heksejagt mod de personer, der ikke ser landet som en aggressiv og faretruende stormagt i Europas periferi. Herefter ridses de historiske begivenheder fra Sovjetunionens fald i 1991 til Ukraine-konflikten op. Det efterfølges af 17 interviews med eksperter fra øst og vest, som hun bl.a. stiller spørgsmålet: Hvorfor er vi er endt i noget der ligner en ny kold krig, og hvordan løser vi problemet? Til sidst samler Krarup op på bogens vigtigste pointer.

Krarup tager, ligesom hovedparten af bogens interviewede, afstand fra den hardliner politik over for Rusland, som er dominerende i medierne og i den politiske debat, og som det officielt anbefales i Taksøe-Jensen-rapporten om dansk udenrigspolitik. Bogen vil bestemt ikke overbevise alle om, at vi skal gentænkte vores tilgang til Rusland, men den giver en anden vinkel på krisen og nuancerer dermed debatten.

Som et eksempel på en heksejagt nævner Krarup Atlantic Counsils udgivelse fra 2016 med titlen "Kremls trojanske heste". Rådet for International Konfliktløsning advarer i deres rapport Hold vinduet åbent mod kun at se den ene part (Rusland) som skyldig.


Politiken

d. 26. feb. 2018

af

af

Henrik Kaufholz

d. 26. feb. 2018


Kristeligt dagblad

d. 2. mar. 2018

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 2. mar. 2018


Jyllands-posten

d. 18. mar. 2018

af

af

Jørn Mikkelsen (f. 1956)

d. 18. mar. 2018


Weekendavisen

d. 2. mar. 2018

af

af

Andrey Kazankov

d. 2. mar. 2018