Bøger / faglitteratur

Nye danske ord med historie


Beskrivelse


175 nye danske ord fra 1980'erne frem til 2016. Om ordenes historie, oprindelse, årstal og eventuelle kuriositeter.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. nov. 2016

af

af

Heidi Buur Pedersen

d. 29. nov. 2016

Fra Adde til Østarbejdere - 175 nye danske ord fra firserne til nu. Sproginteresserede vil finde stor fornøjelse i denne informative og underholdende bog om ord.

Jørgen Nørby Jensen (JNJ) har været medredaktør af Dansk Sprognævns online-nyordsordbog siden 2009, og fik idéen til bogen efter en svensk pendant. Han er dykket ned i historierne til mange af de ord han er stødt på i årenes løb, og fortæller om oprindelsen, årstal og eventuelle kuriositeter. Vi kommer langt omkring, og der er lige fra efterhånden velkendte ord som blog, google og multitaske til de mere ukendte, fx fleksitar, glokalisering og ostalgi. Sidst i bogen kildehenvisninger til en række websider.

JNJs begejstring for sproget gennemsyrer den lille kvadratiske bog, der i et muntert og friskt sprog fx oplyser om, at det ikke var Naser Khader der opfandt halalhippie, som mange fejlagtigt tror. Mange af ordene stammer fra engelsk, og selvom man kender og bruger dem, er det interessant at læse den grundige research om historie og oprindelse. Der er ikke noget register, så bogen er ikke velegnet til opslagsværk, men egner sig godt til at læse en håndfuld ord ad gangen - fx på busturen.

Nye ord - hvorfor og hvordan?Hvor går gransen?Dansk i skredGade/dansk ordbog fra 1995 er et mere omfattende opslagsværk med nye danske ord og deres oprindelse. Læsere vil også finde interesse i Jørn Lunds bøger, fx Hvor går gransen? og Dansk i skred samt diverse slangordbøger, fx Gade/dansk ordbogNye ord - hvorfor og hvordan? fra 1995 er et mere omfattende opslagsværk med nye danske ord og deres oprindelse. Læsere vil også finde interesse i Jørn Lunds bøger, fx og Dansk i skred samt diverse slangordbøger, fx Gade/dansk ordbogNye ord - hvorfor og hvordan? fra 1995 er et mere omfattende opslagsværk med nye danske ord og deres oprindelse. Læsere vil også finde interesse i Jørn Lunds bøger, fx Hvor går gransen? og samt diverse slangordbøger, fx Gade/dansk ordbogNye ord - hvorfor og hvordan? fra 1995 er et mere omfattende opslagsværk med nye danske ord og deres oprindelse. Læsere vil også finde interesse i Jørn Lunds bøger, fx Hvor går gransen? og Dansk i skred samt diverse slangordbøger, fx .