Bøger / faglitteratur / biografier

Nyvej 10A : rekviem for et ægteskab


Beskrivelse


Forfatteren beskriver med udgangspunkt i lejligheden på Nyvej 10A sine forældre Anna og Gregers Baggers liv, deres deltagelse i modstandsbevægelsen som depotfolk, samt deres tragiske ægteskab.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. dec. 2009

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 16. dec. 2009

Bogen vil være velegnet for biografilæsere med interesse for besættelsestiden.

Rolf Bagger har skrevet noveller, hørespil og romaner. Usentimentalt og velskrevet forsøger han i denne bog at stykke et billede sammen af forældrenes liv og mislykkede ægteskab ud fra spredte erindringer og enkelte skriftlige kilder. Faderen var civilingeniør og gjorde karriere i De Danske Spritfabrikker, mens moderen var hjemmegående med en kortvarig og lidet glorværdig karriere bag sig som operasangerinde. Bogen er på en gang et tidsbillede og en beskrivelse af et forkvaklet familieliv. I episodisk form berettes om forældrenes rolle i modstandsbevægelsen som aktive depotfolk, først for Holger Danske senere for BOPA, efterkrigstiden præget af fortielser og en tragisk hemmelighed, familiens sociale og økonomiske fremgang og ægteskabets sørgelige deroute. Moderen overlevede faderen med 25 år, men bogen slutter med faderens død.

Bogen er med sin blanding af biografi, historisk dokumentation og et meget personligt psykologisk portræt af to vidt forskellige mennesker og deres tragiske ægteskab ikke direkte sammenlignelig med anden litteratur. Anna og Gregers Baggers rolle i modstandsbevægelsen er omtalt i Jørgen Kielers Nordens lænkehunde bind 1-2, 1993.

Forfatterens velskrevne og nøgterne forsøg på at give et psykologisk indblik i forældrenes traumatiske ægteskab og samtidig et stykke besættelsestidshistorie om to lidet kendte modstandsfolk.


Berlingske tidende

d. 22. jan. 2010

af

af

Niels Houkjær

d. 22. jan. 2010


Kristeligt dagblad

d. 16. jan. 2010

af

af

Claus Grymer

d. 16. jan. 2010