Bøger / skønlitteratur / roman

Øjeblikkets mester


Beskrivelse


Jørgen og Christian Dane, sønner af Johanne Dane fra bd. 10, lever i Chr. IV's periode, Christian er officer, Jørgen arkitekt og kunstner. Læserne er med både ved Børsens opførelse og med kongen på 'Trefoldigheden' .

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2008

af

af

Beth Høst

d. 29. okt. 2008

Serien om den fiktive danske adelsslægt Dane fra det fynske gods Daneborg har skabt sig en solid læserskare. Men selvom man følger en slægt og kan møde personer fra forrige bind, så er det faktisk muligt for nye læsere i den historiske genre at begynde med et hvilketsomhelst bind. Men gør man dét, hjælper det naturligvis at have en nogenlunde fornemmelse af den tid, handlingen er placeret i.

Vi er nået til bind 11 i serien om Slægten, som Det historiske Hus har fået sat i søen. Ved starten var jeg ikke imponeret, men det er ændret. Der er sat faglige og fortællemæssige talenter i arbejde, og det gør sig også gældende her, hvor vi møder tvillingesønnerne af den begavede Johanne, fra forrige bind, hvor naturvidenskaben og Tycho Brahe var i centrum. Jørgen og Christian Dane er begge tæt på kong Chr. IV, men ellers forskellige på alle måder. Christian bliver officer og familiemenneske og Jørgen arkitekt og kunstner. Han er med ved Børsens opførelse og udsmykker Rosenborg og har iøvrigt en stormende affære med Kirsten Munk, kongens hustru. I denne tidsperiode ser vi hekseprocesser og overtro, men også videre horisonter og påvirkning fra andre kulturer. Vi oplever Jørgen Danes fokusering på at fange øjeblikket i kunsten.

Nina Belling kender vi fra Til en fremmed, 2000, også velfortalt historisk beretning, men i krimigenren.

Serien holder stadig det solide niveau.