Bøger / skønlitteratur / digte

Øjeblikkets tredje tilstand : digte


Beskrivelse


Digte. Encyklopædisk digtsamling om alt i, under og mellem verden - og mennesket i det, med fokus på tiden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 23. okt. 2018

Encyklopædisk digtsamling om alt i, under og mellem verden - og mennesket i det. Anbefales til den filosofiske læser.

"Den første morgen bestiger en mand et bjerg (...) Han begiver sig ud på en rejse / der har varet fra den morgen han opdagede / at bevidstheden rummer en dør". Således lyder nogle linjer i det første digt, hvor et jeg påbegynder en rejse på syv trin ind i bevidstheden med døre, som fører ind i nye rum med flere døre. Over 8 dele kravles der op og ned i bevidstheden og verdenshistoriens kunst (fx maleren Arnold Böcklin), litteratur (fra den antikke litteratur til Kafka m.fl.) og filosofi (fx Aristoteles og Descartes). Centralt står en filosofisk undersøgelse af bevidstheden og tiden med en encyklopædisk tilgang inspireret af Denis Diderot. Digtsamlingen er en selvstændig, tredje del af trilogien "Øjeblikkets tilstand".

Man mister næsten pusten og den filosofiske orientering undervejs i den massive digtsamling, som uimponeret og belæst bladrer rundt i tiden.

Digtenes enorme genstandsområde (alverden!) finder man også hos systemdigtere som Klaus Høeck, se fx My heartBlåvejr. Per Aage Brandts seneste tetralogi "Vejrmeldinger" Blåvejr er en anden af denne type digteDigtenes enorme genstandsområde (alverden!) finder man også hos systemdigtere som Klaus Høeck, se fx My heart. Per Aage Brandts seneste tetralogi "Vejrmeldinger" er en anden af denne type digte.