Bøger / skønlitteratur / roman

Og sådan blev det


Beskrivelse


En ung pige tvinges væk fra sin samiske verden og skal nu vokse op i Sønderjylland. Hele livet føler hun sig fremmedgjort og tager derfor som voksen tilbage til barndommens land for at finde familie.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. aug. 2013

af

af

Tina Schmidt

d. 22. aug. 2013

Maren Uthaug er voldsomt populær for sin blog med humoristiske stregtegninger. Bogen kan sælges på forfatternavnet alene. Her er anstrøg af samme underfundige humor, pakket ind i en alvorsramme. Både til fans og nye læsere.

Risten fødes i Nordnorge, datter af en samisk kvinde og en nordmand omgivet af familiepersonager og overtro. Faderen ser sit snit til at springe på en dansk kvinde og føre datteren til Sønderjylland. Den centrale problemstilling er forholdet til adoptivmoderen, Grethe. Måske velmenende piller hun Risten ned og gør hende dansk, til sin egen datter. Risten omdøbes Kirsten og fortiden forties. Hovedmotivet er fremmedhed; lige meget hvad Grethe gør, er Kirsten fremmed i et hjem med fede hunde med tyskernavne og en fraværende far, der langt hellere vil pille ved sig selv end at tage stilling. Hun finder venskab hos en anden radikalt fremmed, Niels, en vietnamesisk flygtning. Som voksen vil hun genfinde rødderne og tager hjem for at finde familie, men hun finder også frygtelige hemmeligheder. Velskrevet bog, hvis største styrke ligger i de ofte tørre dialoger mellem mennesker, der ikke forstår hinanden.

Anden litteratur med oplevelsen af at være fremmed kunne være Siri Hustvedt. Et andet spor i romanen er det sønderjyske og romanens komik, der er samlet i Grethe, derfor kunne Erling Jepsens værker også være et bud på videre læsning.

Velskrevet roman om en samisk piges opvækst i Danmark. Om fremmedfølelse og utilpassethed. Styrken ligger i dialogen.


litteratursiden.dk

d. 16. sep. 2013

af

af

Line Hoffgaard

d. 16. sep. 2013

Tegneren Maren Uthaug har denne gang spidset blyanten for at berette om søgen efter rødder i sin fine og rørende debutroman. Maren Uthaug er sædvanligvis kendt for sine sjove og underfundige tegninger...


Jyllands-posten

d. 23. sep. 2013

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 23. sep. 2013


Politiken

d. 7. sep. 2013

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 7. sep. 2013


Berlingske tidende

d. 7. sep. 2013

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 7. sep. 2013


Kristeligt dagblad

d. 18. sep. 2013

af

af

Mai Misfeldt

d. 18. sep. 2013


Weekendavisen

d. 30. aug. 2013

af

af

Klaus Rothstein

d. 30. aug. 2013