Bøger / faglitteratur til børn

Olympiade


Beskrivelse


Historien bag De Olympiske Lege fra oldtidens Grækenland og fremefter - herunder om vinter-, sommer- og handicap- OL siden 1896. Udviklingen inden for forskellige sportsgrene m.h.t. redskaber, teknikker, træning, udstyr samt de vigtigste resultater.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 1999

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 25. nov. 1999

For ca. 1 måned siden udkom Oldtidens græske olympiader, og flere steder overlapper de to titler hinanden – såvel i tekst som i billeder. Begge har afsnit om olympiaderne gennem tiden, men mens den førnævnte koncentrerer sig om oldtiden, har Olympiade flere opslag om OL i nutiden. Bøgerne supplerer således hinanden. Der er opslag om den olympiske ild og fakkelens udseende gennem tiderne. Ligeledes er et afsnit om tøjstilen, hvor man ser, hvordan den har ændret sig. Billeder af udstyr som fx cyklen og fodtøj viser, hvor specialiseret alt er blevet, for at udøverne kan udføre de perfekte præstationer. Der er afsnit om sommer og vinter OL. Herunder de forskellige discipliner, der hører under de respektive lege, og der er også et opslag om handicap OL. Bogen kommer i serien Flachs fakta, der udmærker sig ved at præsentere emnet i et hav af billeder. Det meste tekst er billedtekster, der står med ret små typer. Brødteksten er stor og åben, og den henvender sig til elever fra 7. kl. Bogen vil være anvendelig i forbindelse med opgaveskrivning om sport og OL, men den vil også have yngre lånere, der vil bruge den som bladrebog pga. de mange farvefotos.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 1999

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 25. nov. 1999

En umiddelbart indbydende bog om De Olympiske Lege gennem tiden med vægten lagt på nutiden og især Olympiaden 2000. Efter et par opslag om de olympiske traditioner i oldtidens Grækenland kommer et par opslag med oversigt over den moderne olympiske historie med lister over stederne siden 1896. Både vinter-OL, sommer-OL og handicap-OL er med i bogen. En Dorling Kindersley-bog mht. layout, illustrationer og informationsniveau. Bortset fra korte glimt er det ikke de enkelte atleters præstationer, der er i centrum, men derimod sportens udvikling mht. f.eks. redskaber, teknikker og træningsmetoder med et opslag pr. emne. Det giver således et kalejdoskopisk billede af De Olympiske Lege med et væld af små bidder af informationer – sjove og relevante imellem hinanden. Bogen henvender sig som bladrebog primært til børn fra 10 år, der vil have nysgerrigheden og læselysten om sportsgrenene stillet, og den er den eneste i den aldersgruppe. De vil læse den til sommer og også senere. Børn og andre med lyst til eller behov for flere oplysninger eller en mere overordnet fremstilling skal lede f.eks. i ældre bøger eller i De Olympiske Lege gennem 100 år 1896-1996. Kombinationen sport og politik er kun med i et enkelt opslag, mens aktuelle og relevante emner som doping samt magtspil og korruption i IOC desværre ikke er med.