Bøger / faglitteratur / essays

Om mord


Beskrivelse


Gennem de 4 essays beskriver Thomas de Quincey (1785-1859) dels mordet i Shakespeares tragedie Macbeth og dels datidens mordsag hvor John Williams med få dages mellemrum myrdede to familier.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. maj 2011

af

af

Torben Wendelboe

d. 24. maj 2011

Værket henvender sig til et publikum med interesse for verdenslitteraturens klassikere.

Thomas De Quincey (1785-1859) er en central figur i den engelske romantik. Udgivelsen samler hans skrifter om forbrydelsen. Den indledes med hans mesteressay om mordet i Shakespeares tragedie Macbeth med den foruroligende banken på døren efter drabet på Duncan. De tre øvrige tekster har temaet: "Om mord betragtet som en af de skønne kunster". Her tager De Quincey udgangspunkt i drab fra sin samtid, hvor John Williams med få dages mellemrum dræbte først en ung familie og siden en værtshusholder og hans husstand. Williams tog sit eget liv i fængslet, og hans motiv forblev således en hemmelighed. For De Quincey er Williams et udtryk for noget fundamentalt i vores civilisation - Dde Quincey betegnes præcist i Verdens litteratur historie bd. 7, 1972, som "den engelske romantisk betydeligste psykolog". Han benytter det greb i sin analyse at skildre mordet som enhver anden kunstart m.h.t. originalitet, udførelse, elementer o.s.v. Resultatet er overrumplende i en begavet analyse af forbrydelsen i vores samfund og i kraft af tilgangen også en vittig og ironisk og meget begavet fremstilling af emnet. Nyttigt efterord af Hans-Jørgen Birkmose.

I samme fortjenstfulde forlagsserie er tidligere udgivet De Quinceys En engelsk opiumsbrugers bekendelser, og værket er fuldt anvendeligt som dette.

Passionerede yndere af kriminalgenren vil også kunne finde glæde ved denne elegante analyse af drabet.


Kristeligt dagblad

d. 22. juni 2011

af

af

Asger Brandt

d. 22. juni 2011