Bøger / skønlitteratur / roman

Oostende 1936 : Stefan Zweig og Joseph Roth : sommeren før mørket faldt på


Beskrivelse


En række prominente forfattere og kunstnere befinder sig i sommeren 1936 i byen Oostende. Her er de i exil fra den katastrofe, der udfolder sig fra Tyskland. Med Stefan Zweig og Joseph Roth i centrum, udfoldes en historie om venskab og fortabelse og passioneret kærlighed.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2019

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 18. jan. 2019

Kort, intens og dybt poetisk skildring af sommeren 1936 i Oostende, hvor en række prominente forfattere og kunstnere finder sig selv i exil fra den katastrofe, der udfolder sig fra Tyskland. Med Stefan Zweig i centrum, udfoldes en historie om venskab og fortabelse. En roman til en bred læserskare.

Europa står på kanten af mørket, fascismen vinder frem og krigen der skulle ende alle krige, endte intet. I den belgiske badeby Oostende samles en række forfattere og intellektuelle. Deres bøger forbydes i det nye politiske klima og fra at være ubekymrede badegæster, befinder de sig pludseligt i eksil. Vi møder bl.a. Irmgard Keun og Arthur Koestler og ikke mindst romanens hovedpersoner: Stefan Zweig og Joseph Roth, to meget forskellige og nære venner. Zweig er succesfuld og rig, Roth miskendt og fordrukken, men sammen forsøger de at holde på det gode humør, noget der bliver gradvist sværere og mere og mere absurd, som stemningen i Europa går op for dem.

Bogen giver et fascinerende portræt af en historisk/litterær periode, og er samtidigt en mesterlig skildring af et venskab imod alle odds. Stemningen i bogen er drømmeagtig og skæbnesvanger, som man følger Europas gang mod selvdestruktion, men også i Roths og Keuns alkoholiserede deroute og Zweigs håbløse forsøg, på at redde sin ven og ikke mindst sig selv. Fabelagtig læsning.

Bogens stemning kan minde om fx Manns Døden i Venedig1913Verden af i går eller Illies 1913. Zweigs egen Verden af i går dækker samme periodeBogens stemning kan minde om fx Manns Døden i Venedig eller Illies . Zweigs egen Verden af i går dækker samme periodeBogens stemning kan minde om fx Manns Døden i Venedig eller Illies 1913. Zweigs egen dækker samme periode.


litteratursiden.dk

d. 11. mar. 2019

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 11. mar. 2019

En lille perle om eksilerede forfattere og kunstnere fra Tyskland og deres ophold i Oostende i årene inden Anden Verdenskrig. Året er 1936 og i den belgiske badeby Oostende mødes mange tyske forfatte...


Berlingske tidende

d. 26. feb. 2019

af

af

Søren Kassebeer

d. 26. feb. 2019


Kristeligt dagblad

d. 2. mar. 2019

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 2. mar. 2019


Weekendavisen

d. 15. feb. 2019

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 15. feb. 2019