Bøger / faglitteratur

Operation Mincemeat : den døde spion der ændrede Anden Verdenskrig


Beskrivelse


Historien om de allieredes vildledningsoperation der i sommeren 1943 fik tyskerne til at tro at et planlagt angreb ville finde sted i Grækenland og ikke på Sicilien. En vigtig rolle i denne plan blev spillet af en død mand med falske dokumenter.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. apr. 2011

af

af

Conni Boll Christensen

d. 12. apr. 2011

Historiebog om en succesfuld afledningsmanøvre, der under 2. verdenskrig sendte tyske tropper på afveje, så de allierede juli 1943 kunne gå i land på Sicilien uden nævneværdig modstand. Bogen, som topper de engelske bestsellerlister, henvender sig til læsere af veldokumenterede og underholdende fagbøger.

Det var en spansk fisker, der i april 1943 fik øje på et lig i vandet. Det bar en engelsk uniform og havde en dokumentmappe med hemmelige planer om en kommende offensiv i Grækenland og på Sardinien lænket til sig. Men det hele var et bluffnummer, udtænkt af nærværende bogs hovedpersoner, som var nogle af de mest krøllede og opfindsomme hjerner i den engelske efterretningstjeneste. Ian Fleming, der senere skrev James Bond-bøgerne, var bare én af dem. Bogen fortæller om fremskaffelsen af et anvendeligt lig og om opfindelsen af personen Major Martin, som fiskeren senere fandt. Indeholder fotos af hovedpersoner og kildeskrifter samt et omfattende noteapparat, bibliografi og stikordsregister. Forfatteren er redaktør på The Times og har skrevet flere historiske bøger; en enkelt udkom på dansk i 1993.

Operationen er beskrevet flere steder, bl.a.i Udenlandske spionaffærer fra vor tid. Lignende "gammeldags" spionhistorier findes også i romaner af fx Somerset Maugham, Graham Greene og John Le Carré, alle tidligere efterretningsagenter.

Fremragende og underholdende bog om en af 2. verdenskrigs mest vovede afledningsmanøvre, der ændrede krigen og reddede tusinder af allierede soldaters liv.


Jyllands-posten

d. 5. maj 2011

af

af

Flemming Østergaard

d. 5. maj 2011


Berlingske tidende

d. 20. maj 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 20. maj 2011


Kristeligt dagblad

d. 6. aug. 2011

af

af

Aage Trommer

d. 6. aug. 2011