Bøger / skønlitteratur / roman

Operation Ørneflugt


Beskrivelse


Dokumentarisk roman om en undsættelsesaktion, der har til opgave at redde to amerikanske virksomhedsledere ud af Iran, hvor de under de voldsomme uroligheder for nogle år siden holdtes som gidsler.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 2017

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 27. jan. 2017

Utrolig men sand historie om en dramatisk redningsaktion i Iran op mod revolutionen i 1979. For læsere af spændende bøger med afsæt i virkeligheden.

Udkom første gang på dansk i 1983, 8 år før Ken Follett ramte en guldåre med Jordens søjler. Det er historien om en virkelig redningsaktion der foregik i et uroplaget Iran i 1979 op mod Shahens fald. Da mangemillionæren Ross Perot erfarer at to af hans medarbejdere er blevet arresteret i Iran og alle forhandlinger om deres løsladelse er strandet, tager han sagen i egen hånd og iværksætter en hemmelig operation for at befri dem. For ikke at vække mistanke skal aktionen udføres af en gruppe forretningsmænd, som via hård træning forvandles til en stærk kampgruppe. Det bliver en dødsensfarlig tur til Iran, og en kamp med tiden for at få de to befriet før kaos bryder ud.

Forventer man underholdning a la Jordens søjler eller "Century trilogien", vil man temmelig sikkert blive skuffet. Stilen er radikalt anderledes og kan bedst beskrives som dramadokumentarisk hvor der dvæles ved detaljerne og beskrivelserne. Som altid hos Follett er det velskrevet og stilsikkert eksekveret, og denne læser blev i hvert fald hurtigt draget af det nervepirrende historiske plot.

Denne udgave er bortset fra et opdateret omslag og en lidt tydeligere skrifttype, magen til de tidligere udgaver (1983 og 1984), som kun findes på et meget lille antal biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karsten Just

d. 18. dec. 2018

I sine seneste romaner, Manden fra St. Petersburg og Triple har KF baseset historierne på autentiske hændelser og broderet videre på disse. Denne gang er han gået videre, og har skrevet ensemi-dokumentarisk roman om begivenhederne i Iran 1978/79, baseret på omhyggelig research, interviews med de implicerede o.s.v., om de hændelser der forekom, da Shah-regimet gik under i vold ogterror, og Khomenie tog over. To amerikanske EDBfolk fængsles uden påviselig grund, som led i en intern iransk magtkamp, og tilbageholdes mod en kaution på 12 mill. dollar. Deres chef, en hovedrigamerikaner, beslutter at sætte en redningsaktion i gang, da de amerikanske myndigheder ikke formår at hjælpe. Vi følger aktionens komplicerede tilrettelæggelse, den nærmest militære opbygning,indsatsen i Teheran, befrielsen af fangerne, efter mange genvordigheder, og flugten ud af landet via Tyrkiet. Denne beretning om mænds opofrelse og mod, i en kaotisk, uoverskuelig situation,fortalt i en rolig, saglig stil,med gode psykologiske portrætter af de involverede personer, og med glimrende "locations-beskrivelser", understreger endnu engang at der ikke er meget der kanovergå virkeligheden, og de begivenheder der affødes af denne. Kompetent, fyldestgørende oversættelse.


Weekendavisen

d. 21. okt. 1983

af

af

Henrik Neiiendam

d. 21. okt. 1983


Vendsyssel tidende

d. 17. feb. 1984

af

af

Niels Henriksen

d. 17. feb. 1984


Berlingske tidende

d. 15. nov. 1983

af

af

Tage Taaning

d. 15. nov. 1983


Aalborg stiftstidende

d. 8. dec. 1983

af

af

h.

d. 8. dec. 1983


Jyllands-posten

d. 21. okt. 1983

af

af

Arthur Jensen

d. 21. okt. 1983


Jydske tidende

d. 22. dec. 1983

af

af

Hans-Otto Lindberg

d. 22. dec. 1983


Politiken

d. 2. nov. 1983

af

af

Harald Mogensen

d. 2. nov. 1983