Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

Oplev Island : 16 rejseessays


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. apr. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 8. apr. 2015

Rejseessays, som udforsker Islands natur, geologiske, kulturelle og historiske seværdigheder, samt ikke mindst forfatterens egen fascination af landet. Henvender sig til alle, der rejser til eller blot interesserer sig for Island.

I 16 rejseessays skildrer Morten Stender sin livslange begejstring for vulkanøen. Hvert essay omhandler en tur, og samlet kommer man i bogen hele landet rundt. Forrest i bogen er et kort med nummererede ruter, som svarer til kapitlerne. Teksterne rummer konkrete beskrivelser og kørselsanvisninger, historiske anekdoter fra kristningen af Island, og øjenvidneberetninger fra vulkanudbrud og jøkelløb igennem tiden, samt forfatterens egne refleksioner over sine oplevelser, naturen, nuet og evigheden. Bogen er forsynet med private fotos fra Stenders rejser gennem 45 år. Forfatteren har en baggrund som geograf, geolog, teolog og gymnasielærer.

Essaysamlingen bliver en mellemting mellem en rejseguide med interessante anekdoter og en privat rejsedagbog med forfatterens betragtninger om tid og sted. Denne blanding kan både virke inspirerende og samtidig lukke sig lidt om den private oplevelse. Sprogligt er der en del gentagelser og klichéer, som dog bliver opvejet af forfatterens store viden og fascination.

Af andre bøger om Island med tilsvarende private vinkel kan nævnes Islands symfoniSagalandet fra 2008 af Marit Jonsson og Sagalandet fra 2006 af Hans GregersenAf andre bøger om Island med tilsvarende private vinkel kan nævnes Islands symfoni fra 2008 af Marit Jonsson og fra 2006 af Hans Gregersen.