Bøger / faglitteratur / erindringer

Orange er det nye sort


Beskrivelse


Piper Kermans (f. 1969) beretning om sit ophold i et amerikansk kvindefængsel for narkotikasmugling, hvor hun møder kvinder fra alle samfundslag, og hvor hun må lære at navigere rundt i en fremmed verden med særegne adfærdskodekser og regler.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. maj 2014

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 20. maj 2014

Bogen vil appellere til de mange, som kender tv-serien Orange is the new black på Netflix, hvor den er blevet vældig populær. Bogen henvender sig også til læsere af bl.a. serien Virkelighedens verden med dens beskrivelse af livet i et amerikansk kvindefængsel.

Piper Kerman er kvinden bag tv-serien af samme navn. Piper var som ung en kvinde, der levede livet sammen med sin kvindelige kæreste, og på et tidspunkt begyndte Piper at stå for at transportere penge, som var tjent på narkohandel, til Europa. Hun kommer ud af forholdet, bliver kæreste med Larry og alt tegner lyst indtil den dag 2 politibetjente ringer på hendes dør. Hun bliver idømt 15 måneders fængsel, og 6 år senere begynder hun af afsone sin straf i et kvindefængslet. I bogen fortæller hun om dagliglivet i fængslet og om de mange kvinder, hun møder fra mange forskelige samfundslag og af mange nationaliteter, og hvor langt de fleste er hjælpsomme og venlige, og om hvordan hun overlever ved at holde sig til ritualerne. Piper skriver meget underholdende, indimellem gribende og rørende, men også morsomt om hvordan hun overlever sin tid bag tremmer.

Jeg kender ingen tilsvarende litteratur, og hvordan bogen er i forhold til filmen, kan jeg ikke sige, da jeg - desværre -ikke har set den.

Det er en bog, som jeg er sikker på vil blive læst af mange, dels af dem, der kender serien, men også af andre, da den giver et godt indblik i en verden, som de fleste kun kender fra dokumentarfilm. Den er vældig underholdende, samtidig med at den er velskrevet.