Bøger / skønlitteratur / roman

Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv


Beskrivelse


Sørgmunter historie om den dominikanske Oscar, som bor hos sin store familie, altid er forelsket, er katastrofalt overvægtig og har ambitioner om at blive den nye Tolkien.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. jan. 2009

Målgruppen er svær at greje. I starten nok lidt yngre læsere, tiltrukket af en anderledes historie, skærpet af en yderst velsmurt pen. Men mit bud er en måske langsomt voksende bredere målgruppe.

Den dominikansk fødte forfatter er opvokset i New Jersey, og er også universitetsprofessor i New York. På dansk allerede novellesamlingen Drengenes by fra 1996. Hans nye roman vandt i 2008 Pulitzer-prisen. Romanen udspiller sig i et snævert, men alligevel facetteret univers. En tyk fanatisk rollespillende ung mand, der nok uden at fornærme kan karakteriseres som en rigtig nørd, er hovedperson i denne yderst velskrevne og meget underholdende roman. Han er som forfatteren født i Den Dominikanske Republik, og vokser op på godt og ondt i New Jersey. Splittet mellem de to kulturer, hvor en mystisk dominikansk forbandelse "fukúen" følger hans families slægtled over landegrænser. Og hans amerikanske computerspillende virkelighed, hvor den lidt spøjse, men altoverskyggende ambition er at blive en dominikansk pendant til selveste Tolkien. Det er en suverænt underholdende og humoristisk forløst roman om at vokse op under indflydelse af to ofte modstridende kulturer, og samtidig en finurlig livsbekræftende fortælling om moderne maskulin ensomhed i computerskærmes skær.

Romanen ligner positivt ikke andet, men det barokke univers får mig til at tænke på fx John Irving, og Absurdistan af Gary Shteyngart fra 2008.

Fascinerende og sprudlende roman, det er en ren lise at pløje igennem.


Berlingske tidende

d. 27. feb. 2009

af

af

Per Krogh Hansen

d. 27. feb. 2009


Jyllands-posten

d. 13. feb. 2009

af

af

Niels Lillelund

d. 13. feb. 2009


Weekendavisen

d. 13. feb. 2009

af

af

Joakim Jakobsen

d. 13. feb. 2009


Kristeligt dagblad

d. 18. apr. 2009

af

af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 18. apr. 2009


Standart

Årg. 23, nr. 2 (2009)

af

af

Karen-Margrethe Simonsen

Årg. 23, nr. 2 (2009)