Bøger / faglitteratur / bibliografier

Overklassemagt : på strejftog i de øverste danske magtcirkler


Beskrivelse


Om hvordan overklassens økonomiske netværk og magt fungerer i Danmark og hvordan den berører de fleste danskere i alle facetter af dagligdagen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2016

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 3. nov. 2016

Underholdende og lidt foruroligende bog der via en række eksempler dokumenterer hvorledes overklassen styrer samfundet. Kan læses af alle interesserede.

Den tidligere Cavling prisvinder Søren Jacobsen (f. 1940), var i en årrække business-journalist hos Ekstra Bladet og har i flere bøger skrevet om nogle af Danmarks rigeste familiedynastier. I sin nye bog fortæller han hvorledes disse og den øvrige overklasse udøver sin magt i det skjulte. En mission der vanskeliggøres af at der blandt overklassen hersker en "Tavshedens lov" og så godt som ingen vil udtale sig. I stedet tyr Jacobsen til en række offentligt tilgængelige kilder som spænder lige fra Billed Bladet til regnskabsberetninger. Han dokumenterer bl.a. at overklassen styrer 1/4 af alle danske arbejdspladser og den store betydning de mange overklassestyrede fonde har for kulturlivet. Med noter og litteraturhenvisninger.

Jacobsens lidt særegne blanding af sensationsjournalistik og økonomisk analyse minder ikke om andet, men det virker troværdigt og fungerer godt. Som læser både underholdes og forarges man, når han giver eksempler på overklassens ofte overdrevne magtudøvelse i samfundet. Bogen er let at læse, men fordrer en interesse/viden om emnet grundet de mange eksempler og en lidt rodet indholdsstruktur.

Ligger umiddelbart i forlængelse af Jacobsens egen OverklasselivMagteliten, men denne gang er det som om der mangler en smule kød på nogle af eksemplerne. Supplerer fint MagtelitenLigger umiddelbart i forlængelse af Jacobsens egen Overklasseliv, men denne gang er det som om der mangler en smule kød på nogle af eksemplerne. Supplerer fint .


Jyllands-posten

d. 19. nov. 2016

af

af

Ulla Bechsgaard

d. 19. nov. 2016