Bøger / skønlitteratur til børn / roman

På den yderste ø


Beskrivelse


Da drengen Odd dræber troldkvinden for at undgå at blive ofret, må han flygte som fredløs. Mange prøvelser venter ham inden hans drøm om at blive kriger kan gå i opfyldelse.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2001

af

af

Thomas Sloth (skole)

d. 6. nov. 2001

"Vredens søn er jeg. Tir mig ikke unødigt. Manges blod har farvet mine hænder." Sådan beskriver hovedpersonen Odd sig selv. Historiens ydre handling er henlagt til et sted i norden i en fiktiv tid med trælle, krigere og skjalde. Bogen er en udviklingsroman hvor vi følger den 15-årige enspænder Odd. Han er et fysisk pragteksemplar med voldsomt temperament, viljestyrke og mistro. Han er i gydjens (heks/præst) magt, fordi han som barn skyllede i land på hendes strand. Odd bryder med sin skæbne hos gydjen, og begiver sig ud på en udviklingsrejse som sender ham blandt fredløse, hos jægeren Hauk og i lære hos en våbensmed. Her tager han det sidste skridt mod sin ellers utopiske livsdrøm - at blive kriger. Bogen vil tiltale drenge fra 6. klasse. Desværre virker forsiden meget anonym og vil næppe appellere til målgruppen. Bogen kan fx sammenlignes med L.H. Olsens Som landet lå, men i et mere fiktivt univers. Sproget kan volde enkelte læsere problemer, men spændingen skal nok holde dem til ilden. Romanen rummer mange gode budskaber som: "tillid giver selvværd" og "man skal realisere sin drøm!" God til frilæsning eller som hovedværk. Alt i alt et stort værk, hvor jeg glæder mig til andet bind i trilogien.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. nov. 2001

af

af

Tove Delica

d. 6. nov. 2001

Det er en stort anlagt, farverig og spændende eventyrroman for unge og voksne, der her udgives som den første af tre. Vi er i et nordisk land, måske i tidlig vikingetid, hvor gudetroen er lige så stærk som troen på skæbnen. Vores hovedperson og helt, Odd, skylles som lille i land, og holdes som træl hos troldkvinden, der senere vil ofre ham til havet igen. Odd dræber hende og må flygte som fredløs. Nu fortælles om hans videre færd gennem den ene prøvelse efter den anden. Mange dramatiske hændelser, kampe og menneskelige svigt sker på Odds rejse mod det, som i starten er en umulig drøm, men som lykkedes til slut: at blive kriger i kongens hird. J. O. skriver et flot og kraftfuldt sprog, og har sikkert greb om den brogede fortælling. Det er både underholdende og fascinerende, når historiske facts og myter blandes med en personlig udviklingshistorie. Til slut anes det, at Odd er søn af en stormand og har meget i vente, og jeg glæder mig til at læse videre om hans skæbne.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 11 (2002)

af

af

Lisbet Steen Højland

Årg. 119, nr. 11 (2002)


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 1 (2002)

af

af

Lars Bøgeholt Pedersen

Årg. 55, nr. 1 (2002)