Bøger / skønlitteratur / digte

På vej mod livets aften : digte


Beskrivelse


Digte om sorg og glæde, hvor en aldrende mand deler ud af sine livserfaringer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. aug. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 16. aug. 2016

Livskloge ord henvendt til den yngre generation. Fine og sympatiske digte, hvor en ældre mand ærligt deler ud af sine livserfaringer.

Prosalyrisk digtsamling om de store emner i livet; kærlighed og tabet af den elskede, sorg og glæde, ungdom og alderdom, livet og døden. Teksterne er baseret på Poul Henckels (f. 1936) egne erfaringer gennem et langt liv. Der tages udgangspunkt i en beskrivelse af en tilstand i naturen eller i forfatterens indre, herfra der skiftes til almene, eksistentielle betragtninger, der ofte rummer et direkte råd til læseren, som i digtet "Selvmedlidenhed": "Glem dig selv, bare en kort stund. / Giv plads for en smule glæde. / Prøv f.eks. at glæde en anden." Årets gang med skiftende årstider er et gennemgående kompositorisk princip.

Digtsamlingen fremstår først og fremmest sympatisk med et velmenende ønske om at dele dyrekøbt livserfaring med læseren. Det er den gamle mand, der taler til ungdommen gennem sine livskloge digte.

Der er noget Piet Hein'sk over digtene (se fx Gruk fra alle årene. Bind 1 ) med kombinationen af livsvisdom og de direkte råd til læseren, men Henckels digtsamling rummer dog ikke helt samme sproglige elegance.