Bøger / faglitteratur / biografier

Paradisskyggen : med Grundtvig i kærlighed og krise


Beskrivelse


Bogen beskriver flere kriser i salmedigteren N.F.S. Grundtvigs (1783-1872) liv og viser, blandt andet ved at se på hans salmer og digte, hvordan han formår at inddrage erfaringerne fra disse til en udvidet forståelse af sig selv og sin kristendom.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2015

af

af

Søren Brunbech

d. 16. sep. 2015

Læsere med interesse for Grundtvig kan her følge ham gennem en række kriser i hans lange liv, der sætter vigtige spor i hans virke som teolog og salmedigter.

Birgitte Stoklund Larsen er journalist, teolog og generalsekretær i Det Danske Bibelselskab. Hun skriver om kriser i salmedigteren Nikolaj Frederik Severin Grundtvigs liv, for at undersøge hvordan de formede ham i hans syn på liv og død. Udgangspunktet er den tale den 70-årige Grundtvig holder ved kisten over sin unge og højt elskede hustru, Marie, og de digte han blev ved med at skrive til hende flere år efter hendes død. Hos Grundtvig hænger liv og tro og forfatterskab tæt sammen, og forfatteren viser, hvordan han livet igennem bevarer en mental spændstighed, og således formår at inddrage erfaringerne fra sine kriser til en udvidet forståelse af sig selv og sin kristendom.

Det er en meget velskrevet fremstilling, hvor Birgitte Stoklund Larsen formår at gøre Grundtvigs livserfaringer vedkommende for en moderne læser. For nye Grundtvig-læsere giver de mange og omhyggelige noter og henvisninger gode muligheder for at dykke videre ned i forfatterskabet.

Der er en omfattende litteratur om GrundtvigGrundtvig og Marie. er velegnet som introduktion, og og Marie skildrer parrets korte samliv på Rønnebæksholm ved NæstvedDer er en omfattende litteratur om Grundtvig. Grundtvig er velegnet som introduktion, og skildrer parrets korte samliv på Rønnebæksholm ved Næstved.


Jyllands-posten

d. 13. feb. 2016

af

af

Johs. H. Christensen

d. 13. feb. 2016


Kristeligt dagblad

d. 31. okt. 2015

af

af

Henrik Bang-Møller

d. 31. okt. 2015


Præsteforeningens blad

Årg. 105, nr. 43 (2015)

af

af

Knud Munck

Årg. 105, nr. 43 (2015)


Dansk kirketidende

Årg. 167, nr. 10 (2015)

af

af

Hans Raun Iversen

Årg. 167, nr. 10 (2015)